in

Magyarország, a termál-és gyógyfürdők országa

A Szent Gellért Gyógyfürdő
A Szent Gellért Gyógyfürdő

Magyarország jól ismert termálfürdőiről nemcsak a magyarok közt, de világszerte is, hiszen az ország majdnem mindegyik sarkában találunk termál-és gyógyvíz forrásokat. Ez az egyik oka annak, hogy Magyarországon nagyon fejlett a termálvizes és gyógyfürdőkultúra. Hazánkban körülbelül 500 termálvíz előfordulási hely létezik, és ezek +30 foknál melegebb természetes vízfeltörések. Az országunk a világ ötödik legnagyobb termálvízkészletével rendelkezik és Budapestet gyakran nevezik a termálfürdők fővárosának is. Érdekes, hogy nem minden termálvíz nevezhető gyógyvíznek, mivel a kettő között van különbség. Termálvíznek hívunk olyan vízfeltöréseket, amelyek hőmérséklete meghaladja a felszínre jutás helyszínének éves középhőmérsékletét. Magyarországon a 30 Celsius-fok fölötti vizek kerülhetnek ebbe a csoportba. Ám ahhoz, hogy egy termálvíz megkapja a “gyógyvíz” minősítést, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának munkatársai minősítő teszteket végeznek: elemeznek a kémiai összetételt és konkrét gyógyulási teszteket végeznek, így az is kiderül, hogy melyik gyógyvíz milyen típusú betegségek kezelésére alkalmas. Illetve arra is kapunk információt, hogy az adott gyógyvíz, milyen formában hatásos: fürdő-, vagy ivókúra alkalmazásával.

Népszerű magyar gyógyfürdők

A gyógyfürdők ellátogatása nem csak kellemes üdülésnek szolgál, hiszen a fürdőkben található gyógyvíz segíthet a különböző egészségügyi problémák megoldásában. Nézzük meg egyes népszerű gyógyfürdőket, amelyeket nemcsak magyarok, de turisták is szeretik.

Budapesti Szent Gellért gyógyfürdő

A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit Az épület a magyarországi szecesszió kiemelkedő alkotása. Az elkészült Gellért fürdő a főváros első luxus kategóriájú létesítménye volt, akkoriban Európa legkorszerűbb gyógyfürdőjének számított. Viszont a története egészen 13. századba vezethető vissza. A vízellátás a Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalások köszönhetően biztosított. A víz gyógyhatással jár a következő esetekben: ízületek degeneratív betegségei, gerinc megbetegedések, idült és félheveny ízületi gyulladások, porckorong bántalmak stb.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

A Harkányi Gyógyvizet még 1823-ban a jelenlegi fürdő területének lecsapolása közben fedezték fel. Az alkáli-hidrogén-karbonátos, kénes gyógyvíz közel 200 éve hoz egyedülálló eredményeket a reumatikus és mozgásszervi betegségek gyógyításában.

Sóstógyógyfürdő

Az Aquarius élményfürdő 2005-ben nyitotta meg kapuit Nyíregyházán. Mindenki számára megfelel és a fiatalok részére még külön élményvilágot és építették. A gyógyvize krónikus nőgyógyászati, bőrgyógyászati eredetű megbetegedés, reumatikus, mozgásszervi betegségek kezelésére kitűnően alkalmas.

Hévízi gyógytó

A tó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 hektár területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. A tó vize reumás és mozgásszervi panaszokban szenvedőknek nyújt gyógyulási lehetőséget. A tó egész évben várja a gyógyulni, pihenni vágyókat, a víz hőmérséklete télen 22 fokos, nyáron 32-38 fokos. Egy különleges élményt biztosít a hűvösebb időben a tündérrózsák között úszkálni a tóban.

Demjéni Gyógyfürdő

A demjéni gyógyfürdő vize 690 méter mélyről tör a felszínre. 68 °C-os vize az ország legújabban feltárt gyógyvize. A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, kénes termálvízről van szó, amelynek jelentős a vas és kovasav tartalma. Ennek köszönhetően a vendégek a reumatikus bántalmakra, az ízületi kopásokra, a csontritkulásra, a csontsérülésekre kereshettek enyhülést.

Hungarospa Hajdúszoboszló

Az Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely összesen 45 medencét, 15 csúszdát és 8 szaunát rejt. A különlegességek között itt megtaláljuk a trópusi, a jégbarlang, a mozi fürdőt, a pávai termálfürdőt, a Gangesz, a római, a tengeri és a barlangfürdőket. A gyógyfürdőben több, mint negyvenféle kezelés vehető igénybe orvosi felügyelet mellett. A gyógyvíz nagyon hatékonynak bizonyult a reumatikus betegségek esetén, a magas jód- és brómtartalomnak köszönhetően. Emellett bőrgyógyászati-, nőgyógyászati-, mozgásszervi-, idegrendszeri problémák és betegségek kezelésére is alkalmasnak bizonyult.

Miskolctapolca – Barlangfürdő

A vidék egyik leglátogatottabb turistalátványossága. A barlangfürdőben 7 darab különböző hőfokú vízzel töltött medence található. Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. A 30 fokos víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott. Annak köszönhetően, hogy a sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

Befejezésül

A termál- és gyógyfürdők ellátogatása a Magyarország egyik legfontosabb turisztikai erőforrása. Még az ókori rómaiak felfedezték az ásványvizek gyógyító hatásait, és a törökök jelentősen hozzájárultak a magyarországi fürdőkultúra fejlődéséhez. De manapság, amikor termálfürdőkről beszélünk, nem csak arról van szó, hogy gyógyhatású vizekbe mászunk bele. hiszen a termálfürdők többsége számos saját wellness résszel, szórakoztató vízi létesítményekkel, élményrészekkel rendelkezik. Legtöbb esetben még számos szálláshellyel együttműködnek, függetlenül a termálfürdőktől és a természetes forrásoktól. Ennek köszönhetően már úgy lehet tervezni az ellátogatást, hogy itt maradunk pár napig, igénybe veszünk a wellness szolgáltatásokat, illetve más szolgáltatásokat, amelyeket kínálnak a szálláshelyen, bulizunk az itt rendezett diszkókon és partykon, finom ételeket és borokat fogyasztunk. Vagy bent lehet maradni a gyönyörű és kényelmes szobában, kipihenni magunkat egy könyv mellet, megnézni egy érdekes filmet vagy szerencsét próbálni egy online kaszinó játékban.

(X)

Tea a szenátor úrnál a Cervinus Teátrum előadásában

A koporsókészítő abszurd útja a szenátusba

Papp Laci bácsi, vajdás öregdiák és Kitajkáné Szántai Mária igazgató a Vajda 220 iskolatörténeti kiállítás megnyitóján

220 év nagy idő, 1802-ben alapították a Vajdát