in ,

Stratégia partnerségben az iparkamara Navracsics Tibor tárca nélküli miniszterrel

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban működő kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn. Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez a párbeszéd kezdete.

Többszereplős területfejlesztési politikában gondolkodik a kormány: az összetettebb stratégia lehetővé teszi az ország komplexebb és gyorsabb fejlesztését – hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában – adta hírül az MTI.
Navracsics Tibor elmondta: a kamarai aláírássorozat célja, hogy a térség szereplőivel intézményes kommunikációt teremtsenek, amely jobb minőségű döntéshozói alapot eredményez. Kiemelte, Magyarország jó ütemben használta ki az európai uniós tagságából adódó lehetőségeket, dinamikusan fejlődött az elmúlt tizennyolc évben. A leszakadó régiók mutatói azonban azt sugallják, többet kell tenni a területi problémák kezeléséért.

Békés is a leszakadó vármegyék közé tartozik.

– A gazdasági mutatókon is látszik, hogy a régión belül is a legrosszabb helyzetben vagyunk, hiszen Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében is nagyobb a tőkehozó képesség – mondta Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Jó jel, hogy Békés vármegye megközelíthetősége fejlődött az M44-es útnak köszönhetően. Az is bizakodásra ad okot, hogy új iparágak honosodnak meg nálunk. Ennek ellenére nagyon nagy szükség van a plusz, differenciált támogatásra, amelyre ígéretet kaptunk.

A területi kereskedelmi és iparkamarák régóta szorgalmazzák a szakminisztériumokkal való együttműködést. A kamarák ugyanis szoros kapcsolatban állnak a gazdaság szereplőivel, és közvetíteni tudják a vállalati szféra véleményét, igényét.

– Szeretném közelebb hozni a vállalkozókat a tárcához, éppen ezért meghívtam Navracsics Tibor miniszter urat egy gazdaságpolitikai fórumra, ahol a vármegye vállalkozóival vitathatnák meg a kiutat – emelte ki dr. Orosz Tivadar. A BMKIK elnöke a hétfői találkozón hangsúlyozta a magyar-román kapcsolatok ápolásának fontosságát is. Mint kifejtette, több mint 20 éve a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gesztorságában működik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata.

– Látom, milyen fontos lenne, hogy ne csak Magyarországra, hanem a határon túli településeknek jusson forrás – hangsúlyozta Dr. Orosz Tivadar, aki szerint a komplex fejlesztés csak használna Békés vármegyének.

Évadnyitó farsangi fánksütés a szentandrási kertbarátoknál

Farsangi fánksütéssel nyitották az évet a kertbarátok Békésszentandráson

Frankó Dániel ezüstöt hozott korosztályából a Szlovák Grand Prix-ről

Frankó Dániel döntőzhetett a Szlovák Grand Prix-n