in

Szentandrási nótaedzés péntekenként

Nótaedzés a Nagy-Magyarország Fogadóban
Nótaedzés a Nagy-Magyarország Fogadóban

Nyáron, a Harcsásban lakók találkozóján merült fel a résztvevők körében, hogy már nem tudják a nóták szövegét. A felismerés vezetett a döntésig, hogy “edzéseket” tartanak, emlékezett vissza dr. Olasz Imre a Nagy-Magyarország Fogadóban legutóbb tartott összejövetelen.

A felismerés óta már a tizenkettedik alkalommal jöttek össze tréningezni a szentandrási vidám nótás fiúk és lányok. A társaságnak van egy állandó magja, de egy-egy ilyen estén összejönnek 18-20-an, de voltak már 30-an is.

Az edzéseket kéthetente tartják a fogadó egy zártnak jelölt részében, ahol – olykor Imre klarinétkísérete mellett – gyakorolják a nótákat. Nem több szólamban akarnak énekelni, nem skáláznak, egyszerűen a régi kukoricafosztásos estéket akarják megidézni.

Az esemény batyusbál jelleggel zajlik, az egyik törzstag kenyeret süt, a hölgyek pedig sütnek valamilyen Szentantdrásra jellemző sütemény. A férfiaknak leginkább a jobb főzeteik közül való választás a feladatuk.

A szövegeket Imre lánya, Éva felvitte számítógépre, így az segítségként megy a kivetítőn. Ahogy léptetik a dalokat, ha tetszik valakinek, beledalol, ha nem, átugorják.

A dalok mellett a régi szentandrási történetek életben maradására is lehetőséget adnak ezek a péntek esték, mondta Imre. Az idősebbek felelevenítik emlékeiket az árvizekről, a település jelentősebb, érdekesebb, viccesebb eseményeiről.

Örömnótázásukra várják azokat, akiket megfog ez a hangulat, 72 főig van kapacitás, mondta Olasz Imre.

A következő, a 13. ilyen alkalom most pénteken következik.

Frankó Dániel ezüstöt hozott korosztályából a Szlovák Grand Prix-ről

Frankó Dániel döntőzhetett a Szlovák Grand Prix-n

Stafira Liza és Lestyan-Goda Sára

Bábel tornya-országos projektverseny