in ,

Minden út Rómába vezetett a Szlovákból

A Szlovák Általános Iskolában a soron következő projektet az 5. évfolyam tanulóival valósítottuk meg „Minden út Rómába vezet” címmel.

Tanulóink elmélyedhettek az ókori Római Birodalom világában: a történelem tananyag aktuális témáit egészítettük ki minden tanórán más-más vonatkozásban.

Matematika és informatika órán római számokat használtak, alakzatokat készítettek, magyar nyelv és irodalomórákon illetve szlovák órákon latin jövevényszavakkal és a római katonai életmóddal ismerkedtek, természetismeret órákon térképeket készítettek a kiterjedt szárazföldi- és vízi útvonalak megjelenítésével. Rajz és technikaórákon a jellemzően gazdag római villák és középületek megismerése után saját „falfestményeket” és mozaikképeket alkottak. Testnevelésórákon gladiátorokként folytattak játékos küzdelmeket. Hittan és etikaórákon a rómaiak hitvilágával és a család szerepének fontosságával találkoztak.

Délutáni foglalkozás keretében ellátogattak a múzeumba, ahol egy nagyon érdekes előadást hallgattak meg „Élet a provinciális időkben a mai Szarvas környékén” címmel. Ezután a gyerekek korabeli ékszereket tekintettek meg és nagy örömükre korabeli ruhákba is beöltözhettek.

Egyénenként is díjaztuk a tanulók órai munkáját egy-egy sestercius pecséttel a projektfüzetükben, illetve a pedagógusok minden tanítási nap végén értékelték az osztályok teljesítményét, ami alapján kiderült, ki foglalhat el egy-egy provinciát az aulában kiállított Római Birodalom térképen.

Az események sorából természetesen a szabadulószoba sem maradhatott ki. A két hét alatt szerzett ismeretek segítettek az érdekes, gondolkodtató feladatokat megoldásában, hogy a végén mindenki vidáman és elégedetten „szabaduljon ki”.

A projekt zárásaként diákjaink a rómaiak legkedveltebb szórakozásán, egy lakomán vehettek részt, ahol megkóstolhatták a rómaiak jellegzetes ételeit. Itt volt lehetőség arra is, hogy a megszerzett sesterciusokat a vásáron számukra értékes apróságokra válthassák.

Mi sem mutatja jobban a gyerekek lelkesedését, mint a többször elhangzott kérdés: „Mikor lesz a következő projekt?”

Sinkáné Nyemcsok Erika

Valastyán Balázs védte a Gold kapuját, csak két gólt tudtak lőni neki a gólgyárosok

Gólzáporos forduló volt

A furcsa pár női változata a Békéscsabai Jókai Színház előadásában Szarvason

A nők furcsa párosa