in , ,

Eldőlt: Álomból valóság, Szarvason épül meg a Fudan Egyetem

A Fudan látványterve by Midjourney AI (Prompt: University campus on 43 hectars for 10000 students. The campus area is square. On one side is a road, the opposite side is a 50 meters wide river. The buildings are built in modern Chinese style. Bird's view.)
A Fudan látványterve by Midjourney AI (Prompt: University campus on 43 hectars for 10000 students. The campus area is square. On one side is a road, the opposite side is a 50 meters wide river. The buildings are built in modern Chinese style. Bird's view.)

Ahogy azt korábban olvashattuk, nagy kört ment a szarvasi Fudan ügye az országos sajtóban. Miután Budapest kinyilvánította, hogy nem tervezi a diákváros helyére befogadni a kínai egyetemet, Szarvas város polgármestere levelet írt az akkori illetékesnek, hogy ha a pestieknek nem kell, Szarvason találna neki helyet.

Igazat mondott, hely van. A korábban két főiskolával, később egyetemi karral rendelkező városban az egyik egyetemi kar a korábbi diáklétszámának töredékével, a másik konkrétan nullán pörög. Ennek okát a városvezető rendszerint az alkalmatlan vezetésnek tulajdonítja, míg mások inkább a stratégiailag elhibázott átszervezéseknek, ami felett bábáskodott.

Az első levél zárt fülekre talált, de miután illetékesváltás történt az illetékes helyen, megismételte ajánlatát. Ezt már nem tudták válasz nélkül hagyni, megköszönték a témában kifejtett aktivitását, de azóta nem történt semmi.

Egészen eddig. Most megérkeztek az első látványtervek Fudanból.

Mást nem lehet mondani rá, mint azt, hogy impozánsak. Az egykori ÖKI kísérleti telep 43 hektárjára álmodott iskolakomplexum magán viseli a tradicionális, mind a modern Kína építészetének jellemző jegyeit. Kupolák, amiket üveghomlokzatok tartanak, az épületek között nagy terek. A tervekhez mellékelt leiratból kiderül, hogy 17 tanszék lesz. Ezeket 73 nagy, és 52 kisebb előadó szolgálja majd ki, megszámlálhatatlan laboratóriummal és gyakorlati szobával. A számítások szerint közel 9700 diák egyidejű oktatására ad teret az egyetem.

Illusztráció by Midjourney AI

A fudaniaknak egyedül a megközelítéssel kapcsolatban volt kérésük. Ha mód van rá, szeretnék, ha a mezőtúri komp helyén híd épülne, illetve azért, hogy ne minden forgalom Szarvason keresztül történjen, Békésszentandrás felől is fel lehessen hajtani az M44-re. Ha ezen utóbbi politikai okok miatt nem valósítható meg, megértik. Ebben az esetben szeretnék, ha a HAKI bekötőút folytatásában a miniszteriális út leaszfaltozásával Bikazugon keresztül kötnék be az egyetemet az autópálya-hálózatba.

A képzés jellegéről is kezd fellebbenni a fátyol. Csak kettőt kiragadva, a társadalomtudományi tanszék demokrácia karán a kínai típusú demokráciától, az izraelin át a nyugati típusú demokráciákig mindennek lesz saját tanszéke, még az újhullámosoknak, így a magyarnak is. A paletta másik végén ott találjuk majd a modern vállalkozások tanszékét, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal, startup ökoszisztémákkal, így a világ legsikeresebbjével, az izraelivel, és a magyarral is. Sajnos a tajvani modell nem fért be a karok közé.

Bár kínai egyetem, ez nem azt jelenti, hogy csak kínai hallgatói lennének a szarvasi Fudannak. Lehetnek szarvasiak is, ha ki tudják fizetni a szemeszterenkénti 10000 juanos tandíjat.

Az első kapavágás 2024. április 1-ére tervezik, bár városvezetőnk szerette volna már az idei városnapon megejteni.

Szitó Zsófi nem adja

A szarvasi lányok a temesvári fiúkkal meccseltek

Bozsó a 16. percben szépített.

Reális döntetlen Elek ellen Szentandráson