in ,

Benkás sakkozók az ország legjobbjai között

A tavaszi szünet nem mindenkinek telt ünnepi várakozással, illetve teljes pihenéssel. Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola sakkozói két típusú országos sakk diákolimpián mérették meg tudásukat: versenyzői és amatőr / nyílt kategóriában.

A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Sakkszövetség közös szervezésében kerül megrendezésre minden évben a Sakk Diákolimpia.

Az Országos Egyéni Diák Sakkolimpiai Bajnokság 2023. április 6. és 8. között került megrendezésre versenyzői kategóriában, a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkban. Békés vármegyéből összesen 4 tanuló indulhatott versenyzői kategóriában, köztük egyedüli lányként Szalai Anita 6. a osztályos tanulónk.

Anita korcsoportjában páratlan számú versenyző regisztrált, így sajnos minden fordulóban volt egy ún. erőnyerő. Ennek hozadéka, hogy kilenc fordulón keresztül mindig volt egy szerencsés versenyző, aki nem kapott ellenfelet, így küzdelem nélkül szerzett pontot. Anita teljesítménye alapján egyetlen fordulóban sem került erőnyerő pozícióba, ami viszont a végső sorrend kialakításánál jelentett számára jelentős sorrendbeli hátrányt. Az értékszámos versenyzők mezőnyében minden egyes fordulóban igyekezett bizonyítani rátermettségét, így az első versenynapon megszerzett 4 pontjával a 4. helyre került. A második versenynapon még 1 pontot sikerült hoznia a három fordulóból, így a versenyt végül 5 ponttal zárta. 1383-as teljesítmény-értékelést kapott a versenyen, így hozta az értékszáma alapján elvárt eredményt, és az Országos Egyéni Diák Sakkolimpiai Bajnokságon Versenyzői kategóriában az előkelő 10. helyezést érte el.

Egy héttel később, 2023. április 14. és 16. között rendezték meg az Országos Egyéni Diák Sakkolimpiai Bajnokságot amatőr/nyílt kategóriában. A Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum Tornacsarnok adott otthont az év egyik legnépesebb ifjúsági sakkos eseményének. A megnyitót követően a sakkórák indításával kezdetét vette a kétnapos verseny. Az időbeosztás alapján az első versenynapon 6 fordulóra került sor, míg a második versenynapon 3 forduló valósult meg. Békés vármegyéből összesen 16 tanuló indulhatott, köztük Faragó Dorka Emese és Farkas Zalán 3.b osztályos tanulók. Korcsoportjuknak megfelelően mindketten a nyílt kategóriában versenyezhettek. A NYÍLT kategória erős mezőnynek számít, hiszen profi versenyzők és amatőrök egymás ellen csatáznak. A 367 fős versenyt óriási csaták, örömteli győzelmek, fájó vereségek és könnyek kísérték. Minden versenyző bizonyítani akart saját magának, edzőjének és szüleinek egyaránt.

Dorka nagy örömmel érkezett a versenyre hiszen tudta: korcsoportjában az ország legjobb versenyzői között ülhet le a sakktábla mellé. A két versenynap alatt 3 pontot hozott. Ő még most kezdi “bontogatni a szárnyait” a sakkbábuk világában. Teljesítményével országos szinten a 40. helyet szerezte meg. Ebben a komoly küzdelemben büszke lehet minden egyes megszerzett pontjára.

Zalán egy igen erős, értékszámos versenyzőkkel teli mezőnybe csöppent. Mondhatnánk, számára az idei év legerősebb versenye volt: 56 indulóból 16 versenyző rendelkezett értékszámmal. Ennek ellenére nem riadt meg, hitt magában, a sakkba vetett tudásában – számára a sakk a világ legjobb sportja! Igen jól teljesített, hiszen az első versenynapot 4 győzelemmel, második versenynapot 2 győzelemmel zárta. Hat pont megszerzésével sikerült az ország TOP 10-es sakkozói között bekerülni az előkelő 8. helyre.

A versenyen elért teljesítményével Anita és Zalán felkerült a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Grand Prix 2023-as ranglistájára!

Tanulóinknak, iskolánk felkészítő pedagógusának, Huszti Erikának szívből gratulálunk az eredményes szerepléséhez.

G. Erzsébet

Hamupipőke a Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncszínház tolmácsolásában járt Szarvason.

Hamupipőke Szarvason járt

Nemzeti színű szalagokkal díszítették fel a Jubileumi Emlékház kerítését Békésszentandráson a település beiktatásának 693. évfordulójára emlékezve.

Már csak 7 év a 7. centenáriumhoz