in ,

Pedagógiai módszertani szakmai nap a GFE Gyakorlóintézményében…

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézménye 2023. április 19-én szervezett szakmai-módszertani napot a Békés vármegyei köznevelési intézmények, óvodák pedagógusai számára. Az Oktatási Hivatal bázisintézményi programjának középpontjában az óvodai és iskolai művészeti tehetséggondozás és a tehetségműhelyek munkái álltak. Az egyetem gyakorlóintézménye, mint módszertani központ, mutatta be a tehetségek és tehetségígéretek gondozását három helyszínen, három bemutatófoglalkozás/óra keretében, hozzákapcsolódó elemzésekkel, szakvezetői reflexiókkal.

Posgay Nóra szakvezető óvodapedagógus „tavaszi, táncos zsongás” keretében a tavaszi ünnepkör népi játékaiból tartott játékos foglalkozást az „így tedd rá” módszer alkalmazásával. A népi dalos játékok összefűzésével gyakorolták a tánclépéseket, ugráskombinációkat, a különböző mozgásformákat, és a kapuzós népi játékot. A foglalkozásban nemcsak a gyermekek vettek részt élvezettel és felszabadultan, de a hospitáló pedagógus kollégák is belekóstoltak a „hangulatba”, és táncra perdültek.

Mihály Zoltánné Stünci szakvezető óvodapedagógus vizuális tehetségműhelyébe engedett betekintést és osztotta meg azokat a módszertani fogásokat, amelyek az alkalmazott jó gyakorlatból beépíthetőek a hétköznapok pedagógiai munkájába. „Tiffanys Apróságok” címmel a Tiffany üvegtechnika módszerét alkalmazva mutatta be, hogy a gyermekek hogyan hoznak létre üvegre festve színes képeket. Az aranyporos rézkeret létrehozása után élénk színekkel telítették a formákat. Az elkészült képek a fény által emelik ki a színhatásokat. A gyakorlóovisok elmélyült figyelemmel hozták létre alkotásaikat.
Az alsó tagozatos iskolások vizuális tehetségműhelyét Kovácsné Czékus Anikó szakvezető tanító irányította, ahol „varázslat a kiskertben” című műhelyfoglalkozás keretében egy tusrajzot készítettek a gyermekek hurkapálca segítségével. A tavaszi virágokat ábrázoló kép alapja előzetesen akvarell technikával készült. Hangulati előkészítés keretében „tavasztündér” született előképként. A tavaszi kertet mindenki saját ötlete alapján „rendezte be”, míg az alkotást instrumentális zene segítette, megteremtve az elmélyülést, és az érzelmek átélését.

A módszertani nap keretében a Gyakorlóintézménybe látogató pedagógusok számára termékbemutató került megrendezésre, ahol a Nebulo írószer család új és innovatív fejlesztéseit mutatta be a cég meghívott képviselője. A program keretében a Nebulo és a P2 Papírbolt támogatásával gazdag ajándékcsomagokat vehettek át a program résztvevői.

Sz.Zs.

Csipai Maya Dorka a Révész Béla schnell sakkemlékversenyen.

Villámsakk Révész Béla emlékére

Misurné Gerő Zsuzsa minden évben meghívják, mint túlélőt.

Megemlékezés Bergen-Belsenben