in ,

Megemlékezés Bergen-Belsenben

Misurné Gerő Zsuzsa minden évben meghívják, mint túlélőt.
Misurné Gerő Zsuzsa minden évben meghívják, mint túlélőt.

A Bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulóján megemlékezést tartottak. Az eseményen magyar képviselő is jelen volt a Nácizmus Üldözöttjeinek Országos Egyesületének képviseletében.

A volt tábor helyén kialakítottak emlékparkot, mely az Alsó-Szászországi Emlékhelyek Alapítvány kezelésében van, vezetője dr. Elke Gryglewski.

A megemlékezés két helyszínen történt. A vasúti rámpánál – ahova a transzportok érkeztek – egy marhavagon áll, itt az egyes beszédek között klezmer zenekar játszott. A tábor emlékparkjában, ahol az obeliszk, az emlékfal és a tömegsírok találhatók, a megemlékezés hivatalosabb jelleget öltött. Számos helyi politikus és a résztvevők is koszorúkat helyeztek el.

Akik túlélték a tábor felszabadítását, egyre kevesebben vannak. Ezért visszatérő téma volt, hogy a túlélők számának csökkenésével a megemlékezés már a második, sőt harmadik generáció feladatává válik. A felszólalók egységesen kifejezték az emlékezés fontosságát.

A két év múlva esedékes 80. évforduló szervezését a Történeti Múzeum és az Emlékhely dolgozói már idén ősszel megkezdik.

Misurné dr. Gerő Zsuzsa

Pedagógiai módszertani szakmai nap a GFE Gyakorlóintézményében…

Minősítésre nevezett szarvasi kolbászok 2023. április 20-án.

A szarvasi kolbásznak íze van