in

Előadás az NTAK-ról a kamaránál

Balról Török Csaba, jobbról Vozár Márton.
Balról Török Csaba, jobbról Vozár Márton. (Fotó: Pintér Vince/BMKIK)

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé kötelező regisztrációról és adatszolgáltatásról tartottak szerdán előadást a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Vozár Márton, a kamara alelnöke, a kereskedelmi tagozat vezetője elmondta, sokáig vártak arra, hogy megjelenjenek a konkrétumok a vendéglátásban kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban.

– Nem tudtuk, milyen technikai háttérre lesz szükség, hogyan működik majd mindez a gyakorlatban. Az online pénztárgépek korában feleslegesnek tartjuk az NTAK-ot. Viszont úgy tudjuk, törvényi előkészítés előtt áll, hogy a pénztárgépek helyett csak ez a rendszer marad, ami az adatszolgáltatást apróbb részletekre bontja, mintha csupán a pénztárgépet használnánk – mondta Vozár Márton. – Továbbra is úgy gondoltuk, hogy az NTAK jobban alkalmazkodhatna a forgalomhoz, hiszen egy garázsbolt üzemeltetése közel sem akkora pénzmozgással jár, mint egy nagy étteremé, de mivel jogszabály így írja elő, kénytelenek vagyunk elfogadni.

A kamara rendezvényén Török Csaba, a Using Kft. ügyvezetője a szerda tájékoztatón egyebek mellett azt is elmondta a vállalkozóknak, kinek kötelező az NTAK adatszolgáltatás, milyen adatokat kell megadni és hogyan kell azokat beküldeni, hogyan készíthet a vállalkozó NAV online számlát.

– Egygombos rendszert dolgoztunk ki, ami a kisvállalkozóknak, kevés terméket forgalmazóknak igen könnyen kezelhető – mondta Török Csaba. – A termékeket előzetesen fel kell vinni, hozzá kell tenni az áfakulcsokat, kiszereléseket. A programot egyébként igyekeztünk nagyon felhasználóbaráttá tenni.

BMKIK sajtó

Tettenérés Csabacsűdön

Küzdelem a nézők orra előtt. Kiri Máté és Furár Róbert a Nagyszénás SE ellen a Békés Megyei Kupa döntőjébe kerülésért vívott mérkőzésen.

A megyei döntőben és az országos főtáblán a Szarvasi FC 1905