in ,

Melis György: Szarvason mindig legyen kórus!

A Melis György Vegyes Kamarakórus fellépése a Tessedik Sámuel Múzeumban 2023. május 20-án.
A Melis György Vegyes Kamarakórus fellépése a Tessedik Sámuel Múzeumban 2023. május 20-án. (Fotó: Babák Zoltán)

Az utóbbi napok szélsőséges, hideg, esős időjárása után az elmúlt héten május 20-án napsütéses, verőfényes napra ébredtünk.

Az égiek kegyeikbe fogadták városunkat, lakóit és az ide látogatókat. Ez a hétvége a rendezvényekről az ünneplésről szólt.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium kerti partyjáról, Szarvas Város Baráti Körének helyi Oscar-díjátadó ünnepségéről és nem utolsósorban egy csodálatos hangversenyről, melyet Melis György nemzetközi hírű operaénekes emlékére, születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek.

E programdús hétvége választás elé állította az érdeklődőket, ami nem is volt egyszerű feladat, hiszen többen legszívesebben minden helyszínen tiszteletüket tették volna.

Mégis, meglepően sokan, akik a hangversenyt választották, jól döntöttek.

Melis György – a nemzetközi hírű operaénekes – 1923. július 2-án Szarvason egyszerű szülők gyermekeként született. Akkoriban városunkban magas szintű zenei élet folyt. Hamar felfigyeltek Melis György csodálatos hangjára és a helyi férfikar tagjai közé fogadta. Innen tehetségének köszönhetően hamarosan az Operaház színpadára, majd nemzetközi porondra lépett, bár szülőföldjétől sosem szakadt el igazán. Figyelemmel kísérte, támogatta a helyi kóruskultúrát. Egyetlen kikötése volt „Szarvason mindig legyen kórus”. Éppen ezért Szarvason az 1980-as évek második felében létrejött a Melis György Kórusalapítvány, melyet rajta kívül sokan támogattak. Egykori jó barátja, Mótyan Tibor és Bliznákné Dudás Julianna karnagy nagyon komoly munkát végeztek. Bár a művész úr fukarul bánt a dicséretekkel, a kórus kiemelkedő teljesítményével mindig elégedett volt. Melis György életében a támogatások segítségével nemzetközi versenyekre, kórustalálkozókra is eljutottak. Sajnos ezek a lehetőségek a művész úr halála után szinte teljesen elmaradtak, ezért az alapítvány támogatások híján megszűnni kényszerült. A tehetséges, lelkes csapat – a Melis György Vegyeskar sehova sem tartozva – saját erőből próbálja megtartani – egyre nehezebben – a művész úrnak tett ígéretét „Szarvason mindig legyen kórus”.

A Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében került sor a tisztelgő hangversenyre, melynek műsorvezetője Dr.Bajusz Katalin, karnagya Bliznákné Dudás Julianna, első részének fellépője a Melis György Vegyeskar, Rázga Áron zongoraművész kíséretével, második részben kiegészülve a Szegedi Szimfonikusok és a Békés Megyei Szimfonikusokból álló kamarazenekarral, koncermester Hrabovszki Kornélia, szólót énekelt Szklenár Roberta, jelenleg Svájcban élő szarvasi születésű énekművész, a barokk kor ének stílusának képviselője, valamint Galambos Hajnalka, sok nagysikerű dalest előadója, a Békéscsabai Jókai Színház énekművésze.

A műsor első része:
Michael W.Smith : AGNUS DEI „HOW GREAT TUART”-ból,
Caccini: AVE MARIA
Benjamin Britten: SELLY GARDEN
Verdi:NABUCCO cimű operából a SZABADSÁG KÓRUS

A második rész:
Vivaldi: GLÓRIA 12 tételes kis oratórium

Fantasztikus siker volt. Az egész műsort hatalmas taps, – időnként az ismertebb műveket a közönség dúdolása – a végén percekig tartó vastaps követte. Ezzel jutalmazva azt a megfeszített munkát, melyet a hangverseny előadói belefektettek, hogy méltóképpen emlékezzenek meg Melis Györgyről, városunk szülöttéről.

Kár lenne ezt a kórust veszni hagyni!

baki

Fotó: Babák Zoltán

Válogatott karatésaink az olimpiai edzőtáborban

Válogatott karatésaink az olimpiai edzőtáborban

Szécsi Gábor a három forduló alatt 8-at lőtt.

Lesz, ami lesz, 20-at vert a Gold