in

Bemutatták a Szarvasi Vízi Színház 2023-as programját

2023. június 1-én tartották a Szarvasi Vízi Színház 2023-as évadjának sajtótájékoztatóját. (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színház tartalmas nyári programokkal várja a nézőket, immár tizenharmadik éve. Június 1-jén a Turul Kisvendéglőben tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Teátrumi Társaság. dr. Szabó Károlyné, a MTT ügyvezetője, Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz Főigazgatója, Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója, a Vízi Színház művészeti vezetője, Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere, dr. Melis János, Szarvas Város címzetes főjegyzője és dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója.

Szabó Károlyné köszöntője után Babák Mihály elmondta, hogy június 22-ig még ünnepeljük Szarvas 300. évfordulóját, a programok is az évforduló köré szerveződnek. Nehéz évek vannak, de kultúrára szükség van, és a szarvasi embereknek igénye is van rá.

Fekete Péter is a nehézségekkel kezdte, hiszen van olyan nyári játszóhely, amelyik nem tudott programot hirdetni, mert nem volt rá anyagi forrásuk. A Teátrumi Társaság minden napra ajánl programot, „mert itt minden nap történik valami”. Köszöni Szabó Károlynénak, hogy megtöltötték szép programokkal a nyarat, Szarvasnak pedig, hogy megtöltik a nézőteret.

Seregi Zoltán örül, hogy sikerült olyan programokat összeállítani, ami önmagáért beszél, nyári, kellemes időtöltést ígér a nézőknek.

Szabó Károlyné is úgy gondolja, hogy sokszínű nyári kikapcsolódásra alkalmas estéket állítottak össze, amely elsősorban a MTT tagszínházaira épül. Első ízben lesz itt a Győri Nemzeti Színház, egy vidám darabbal. A szerda maradt a gyermekeké. A hétköznapi estékre visszatérnek a Békéscsabai Jókai Színház művészei, amit a nézők évek óta hiányoltak. A jegyárakról elmondta még mindig jóval alacsonyabbak, mint bárhol az országban. Bővebben nem tér ki a műsorra, hiszen a „kék” újságban benne van.

Fekete Péter hozzátette, lesz ebben az évben is Monte Cristo Grófja, bár most egy kibővített változatott mutatott be az Fővárosi Operettszínház, de a szarvasi előadások megmaradnak, az eredeti 2012-ben megálmodott Jókai Színházi formában ezután is, hiszen nagyon nagy az érdeklődés a musical iránt. Ez már a víziszínház emblematikus előadása, nagyon várják, az ország minden részéről jönnek rá nézők.

Dósa Zsuzsa egy nemrég olvasott gondolattal kezdte, hogy nehezebb időkben a művészetek minden ágát, amiben a színház is benne van várva várják az emberek, mert szükség van rá, mert a közösségi szellemet erősíti. A művészeteknek felelőssége van. A Cervinus Teátrum műsorából kiemelte, a Melis György 100 éves születésnapja alkalmából rendezendő opera- és operett gála műsort, amely a város születésnapján július 23-án lesz. Az eddig megszokott nyitó gála ebben az évben a fesztivál záró programja lesz (utolsó előtti nap), mert egy játékra hívják a közönséget, minden nap szavazni lehet majd az előadás legjobb művészére, akit majd a gálán jutalmaznak.

Melis János kiemelte a Vízi Színház június 13-án rendezendő János Vitéz című előadását, amelyet a Szent István Filharmonikusok – amely országos hírű – ad elő, természetesen a teljes darab színészekkel lesz látható, de lesz fúvós zenekari programjuk is a Zenepavilonban. A zenekar ott játszik, ahol befogadják őket, mi ez örömmel tettük. Mindig az a lényeg egy színházi szezonban, ami a színpadon történik. A város vezetésének fontos a környezet megteremtése is, erre van egy nyertes pályázatunk, amiben építési és technikai felújítás is szerepel, de erről a Polgármester úr beszéljen.

Babák Mihály: a Kormány támogatta azt a törekvésünket, hogy a két bástya fölé tető kerüljön, hogy eső esetén legyen hol várakozni a nézőknek. Lesz négy páholy, amely a bástyán kap helyet. A hangtechnika is megújul. A MATE döntése értelmében a város megvehette a színházhoz közeli épületet, amit parkosítunk majd. Költeni kell, ez stratégiai beruházás, de úgy kell kialakítani, hogy fenntartható legyen. A kultúrára költeni kell!

Dósa Zsuzsa a színház és a múzeum közös együttműködéséről tájékoztatta az újságírókat, hiszen a Tessedik Sámuel Múzeumban megnyíló Munkácsy kiállítást a Vízi Színházba érkezők a jegy bemutatása ellenében csökkentett jegyárral tudják megnézni.

Fekete Péter rövid lapszemlét tartott, a programokon kívüli fontos információkat sorolta fel, a „nagy kék” újságból:

  • Az előbb említett Munkácsy kiállítás.
  • A Turul Kisvendégő, amely a kezdetektől kiszolgálja a színházba érkező művészeket és közönséget. De nem csak ezzel segít, hanem a kulturális térré is vált, ahol alkotók és nézők találkozhatnak. De vannak játszóházak, amely belépőit adományként kezelik, az elmúlt évben a Réthy Pál Kórház gyermekosztályának ebédlőjének felújításához járultak hozzá, az összegyűjtött adománnyal. Idén is lesz adománygyűjtés.
  • A Liget Hotel is kezdetektől segíti a fellépők nyugodt pihenését.
  • A MTT zsűrije, akik nézőként alkotnak véleményt, és a közönség bevonásával, véleményük figyelembevételével hozzák meg döntésüket.
  • Végül, de nem utolsó sorban, főiskolai rangot kapott a cirkuszművészet három ága, amelyek a Budapesti Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola ad otthont.

„Ez volt az én lapszemlém!” – fejezte be Fekete Péter. Megköszönte a részvételt, „vigyék hírét a színháznak, hirdessék, hogy jó előadások lesznek Szarvason, jöjjenek színházba!”

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Fotó: Kepenyes Balázs

Szarvasi Gyereknapocska: Minden, mi szemnek, szájnak, fülnek, elmének ingere

Kondacs Zsolt tűzoltósági felügyelő, Bíró Zoltán tűzoltóparancsnok, Molnár József polgármester és Molnár Sándor rendőrkapitány a 2023. május 25-i testületi ülésen.

Közbiztonságról szóló beszámolók és megoldandó egészségügyi feladatok a csabacsűdi testület előtt