in

Bemutatták a hulladéktörvény fő változásait

Csermely Ildikó, az Eu-Pro EHS Consulting Kft. ügyvezetője, környezetvédelmi szakértő.
Csermely Ildikó, az Eu-Pro EHS Consulting Kft. ügyvezetője, környezetvédelmi szakértő. (Fotó: Pintér Vince)

A július elsejétől induló egységes hulladékgazdálkodási és a kiterjesztett gyártói felelősségről rendszerről tartottak előadást ma, Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kormányhivatalban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara immár másodszor szervezte meg az előadást, a májusi konzultációhoz képest kibővített tartalommal.

Az új koncessziós rendszer új gondolkodásmódot és kötelezettséget ró a hulladékgazdálkodó társaságoknak és hulladéktermelőknek, éppen ezért bemutatták a Békés vármegyei vállalkozásoknak a hulladéktörvény fő változásait, a koncessziós rendszer felépítését és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Ezen kívül szó esett a termékdíj-törvény változásairól, illetve a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben várható nyilvántartási, adatszolgáltatási és díjfizetési kötelezettségekről is.

Mint az érdeklődők megtudták, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU Zrt.), mint koncessziós társaság végezheti a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését a következő 35 évben és gondoskodik annak kezeléséről is. A MOHU többek között azt vállalta, hogy a következő tíz évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. Az olajtársaság célja, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi, 32%-os újrahasznosítási aránya elérje a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkentse a jelenlegi 50 százalékról.

Csermely Ildikó, az Eu-Pro EHS Consulting Kft. ügyvezetője, környezetvédelmi szakértő előadásában elmondta, a márciusban hatályba lépett, a gyártói felelősségi rendszer szabályairól szóló, úgynevezett EPR rendszerben a gyártó viseli a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék életciklusa során annak hulladékká válását követően.

Fotó: Pintér Vince

Gyermek és felnőtt korosztályokra bontva zajlott a verseny.

Lezajlott az első íjászverseny a Honvédelmi Sportközpontban

Az ugrálóvár folyamatosan telt házzal üzemelt.

Önfeledt szórakozás a szentandrási gyereknapon