in

Krónika harminchetedszer

Tatai László, a Szarvasi Krónika felelős szerkesztője tallóz a kiadvány fejezetei között 2023. június 30-án a Városi Könyvtárban tartott bemutatón.
Tatai László, a Szarvasi Krónika felelős szerkesztője tallóz a kiadvány fejezetei között 2023. június 30-án a Városi Könyvtárban tartott bemutatón. (Fotó: Babák Zoltán)

A Krónika már régebben elkészült, május 1-re tervezték a kiadását karöltve Szarvas Város Barátainak Körével, de ez az idén nem jött össze, mondta Tatai László, a Szarvasi Krónika felelős szerkesztője pénteken a Városi Könyvtár olvasótermében tartott könyvbemutatón.

Szerkezete az évtizedek óta megszokott. Jelenidőben című szekcióval indul. Ebben a városi, megyei, országos és baráti köri kitüntetetteket veszi számba a cikk szerkesztője, Tatai László. Ebben a fejezetben olvashatunk még a 100 év feletti Papp Laci bácsi és Dankó Margitka néni szerelméről. Kerek évfordulókból is jutott az elmúlt évre: Szarvas 300, a Vajda 220, az Evangélikus Újtemplom 125, a kajak-kenu klub 50, Szarvas Város Baráti köre és az Integrál Építő Zrt. 40 éves volt, illetve olvasható egy megemlékezés a Bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulójáról dr. Gerő Zsuzsa tollából. Külön fejezetet kapott a Petőfi emlékév, aminek kapcsán a Petőfi-család tagjainak szarvasi jelenlétéről.

A múltidéző rovatban a korabeli polgári Szarvas életébe pillanthatunk be, de olvashatunk a tanácsrendszer idejéből is egy emlékező írást. A Szemle rovatban az elmúlt év szarvasi vonatkozású könyvtermését kivonatolták a szerkesztők.

Nem maradhat el a visszatekintés az előző év városi történéseire sem. Ebben főleg kulturális események szerepelnek: a Cervinus Teátrum művészeti fesztiválja, a Zenepavilon nyári programja, illetve két összeállítás a Szarvasi Vízi Színház XI. Magyar Teátrumi Nyári Fesztiválról.

Tatai László tartalmi ismertetőjét követően dr. Demeter László, Szarvas korábbi polgármestere, a Szarvasi Krónika Alapítvány kuratóriumának elnöke jelezte a körülötte ülőknek, hogy felkérést kapott Szarvas jelenlegi polgármesterétől arra, hogy írja meg a város rendszerváltást követő időszakának történetét.

Megjelent a Digitális Kalamáris Gyorsnyomda gondozásában 200 példányban. Példányok kaphatók a Szabadság u. 6-10. alatt található nyomdában kiadói áron, a Városi Könyvtárban, a Líra Könyvesházban, a Szarvasi Polgármesteri Hivatal portáján, illetve a Debi ABC-ben 2950 forintért.

Tatai Nóra Melis György szobránál.

Emlékkoncert és koszorúzás a Melis-centenáriumon

Borsót sikerült leigazolnia a Füzeskertieknek.

Kellett az NB1-ben szerzett rutin a Gallicoop ellen