in ,

Különleges sajtótájékoztató – különleges fesztiválnak

Dr. Dósa Zsuzsa a CMF2023 sajtótájékoztatóján.
Dr. Dósa Zsuzsa a CMF2023 sajtótájékoztatóján. (Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrum a 2023. július 13-án kezdődő Cervinus Művészeti Fesztivál sajtótájékoztatóját a Tessedik Sámuel Múzeumban Munkácsy Mihály képei között tartotta. A díszterem megtelt újságírókkal, színművészekkel, s a Cervinus Teátrum munkatársaival. Nemcsak a helyszín, de a sajtótájékoztató is különleges volt. Boronyák Gergely Dsida Jenő Itt a helyem című versével kezdte, Timkó János a La Mancha lovagjából az Álom című dallal folytatta, a végén Ragány Misa, az István, a király Mondd, mennyit ér az ember című dalával zárta a sajtótájékoztatót.

Persze nagyon lényeges, hogy közben mi hangzott el.

Dr. Dózsa Zsuzsa, művészeti igazgató köszöntötte a megjelenteket, és örömmel jelentette be, hogy július 13-26. között rendezik meg a Cervinus Művészeti Fesztivált, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt a Vízi Színház előadásaira.

Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere, örömét fejezte ki, hogy „ennyi szépség között lehetünk, mert a művészet gazdagít bennünket, élményeket ad. Megköszönte a környező városok sajtósainak, hogy itt vannak, hírét viszik a szarvasi kultúra eseményeinek. A fesztivált támogatóknak pedig, hogy méltónak tartják a színházat patronálásukra. Bízik az időjárásban, hogy a Vízi Színház „királyszínpadán” minden nap megtörténjen a csoda.

Dr. Melis János, Szarvas Város címzetes főjegyzője, aki nem titkoltan rajong a Cervinus Teátrumért, mert, mint mondta „magunkénak érezzük”. Elmondta, „a város vezetése mindent megtesz, azért hogy a színház működni tudjon, hogy meglegyenek a feltételek, mert a szívünk közepén lakik. Különleges ünnep a sajtótájékoztató, mert tudjuk, hamarosan kezdődik a fesztivál, és tudjuk, hogy örömet fog jelenteni számunkra. Arra mindig büszke leszek – és ezt a polgármester úrnak címzem –, hogy a kultúrában mi sohasem gondolkodtunk megszorításokon. Észszerűségben, racionalizálásban igen. Isten áldja meg ezt a fesztivált is. Kívánom, hogy bárki is lesz utánunk, szeressék a Cervinus Teátrumot, a színházat, a művészeteket” – mondta dr. Melis János.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvető igazgatója arról beszélt, hogy a közönségnek szervezik a fesztivált. Már a kezdetektől összművészeti fesztivál volt, ez meg is maradt. A múzeum és a színház együttműködésének örül, a kombinált jegyek nagyon jók arra, hogy egy napot eltöltsenek a Szarvasra érkezők. Az előadások keresztmetszete munkájuknak, azért jó, hogy a Vízi Színházban több embernek tudják megmutatni. Kiemelte Az Akácembert és a Melis György 100 előadásokat. Várnak mindenkit szeretettel.

Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója a művészetek összekapcsolódását üdvözölte. Nagyön örül, hogy kapcsolódhatnak a Cervinus Fesztiválhoz. Reméli, hogy a színházlátogatók a múzeumba is betérnek a színházi előadás előtt, és összekötik a két művészetet.

Dr. Dósa Zsuzsa bemutatta a támogatókat, mert minden estének vannak „hangulatfelelősei”, ezt nagyon köszöni. Kivételesen gyermekeknek szóló előadással kezdenek, mert ők a jövő színházlátogatói. A saját előadásokon szavazni lehet majd a legjobb színészre, aki a gálán kapja majd meg a Cervinus Nívó-díjat.

Babák Mihály megkérdezte a jelenlévőket, hogy láttak-e már olyat, hogy egy kiálltás kétfelvonásos, mert ez a Munkácsy-kiállítás ilyen. Nemcsak színházban van két felvonás, hanem itt is. Nemsokára a kiállítás egy részét lecserélik új képekre, lesz közöttük olyan is, amelyik még nem volt látható hazánkban.

Dósa Zsuzsa örömmel mondta, hogy lesznek a Cervinus művészeivel szubjektív tárlatvezetések. Most szombaton Varga Viktor, augusztus 19-én Boronyák Gergő, szeptember 2-án pedig ő fog tárlatot vezetni. De felajánlotta, hogy a Cervinus Teátrum művészi örömmel jönnek, ha hívják őket. Mindig megerősíti, ha azt tapasztalja, hogy mennyire egy irányba mennek, ha kultúráról van szó. Szarvason ez így van!

Cervinus Művészeti Fesztivál 2023. július 13-26. között, Szarvason, a Vízi Színházban. Jöjjenek minél többen, érdemes!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Borsót sikerült leigazolnia a Füzeskertieknek.

Kellett az NB1-ben szerzett rutin a Gallicoop ellen

A vezérevező pozíciójában Opavszky Márk, a 3. beülőn Keller Gergő.

Világbajnoki arany K4-ben: Opavszky Márk és Keller Gergő is az U23-as egységben