in ,

Ismét megelevenedett a betyárvilág Szarvason

Civilben a Békési betyárok délutáni próbáján.
Civilben a Békési betyárok délutáni próbáján. (Fotó: Babák Zoltán)

A CervinusFest negyedik napján a Vízi Színház színpadán ismét láthattuk Belinszky Zoltán – Szekér Gergő – Varga Viktor Békési Betyárok című folk musicaljét. Az előadás a XII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 5. versenyprogramja.

A történet 1948 őszén játszódik egy Békés megyei faluban. Az események Rózsi (Eva Javorská), az árván maradt lány csárdájában kezdődik. Álruhában – csikósnak öltözve – beállít Herz Konrad (Boronyák Gergely), aki Kótya Pistát (Kiss Péter Balázs), szeretné megnyerni információért, hogy hol tartózkodik Sándor, a betyár (Szente Árpád Csaba). Rózsi és Sándor szeretik egymást, szeretnének összeházasodni, de erre nincs mód, azaz az időközben kihirdetésre került amnesztia reményt jelent számukra. A betyárokat Kossuth a seregébe hívja, amnesztiát ígérve számukra. Sándor is szeretne beállni a betyárseregbe.
Rózsi kezére pályázik a falu bírója (Nádházy Péter) is aki szép szavakkal próbálkozik Rózsinál, de amikor nem ér célt, a zsarolástól sem riad vissza.

Herz Konrad a bécsi rendőrség embere, és provokálóként érkezett a faluba, de megérkeznek az emberei is, akik titokzatos módon meghalnak. Ráadásul meghal az egyik falusi is, aki megissza a Herz Konrádnak szánt italt. Nyomozni kezdenek és Sándorra terelődik a gyanú. Ám, Herz Konrád is szerelmet vall Rózsinak, miközben Rózsi éppen a mérgezett pálinkával itatja, – ez a darab egyik legmeghökkentőbb jelenete.

A bíró rájön, hogy Rózsi mérgezi az embereket, ezért zsarolással próbálja magához kötni, de közben érkezik a hír, Sándor haláláról. Rózsi a kocsmáját Kótya Pistára hagyja, a falusiaknak elárulja, hogy a betyárbatyuból a bíró mindig elvesz, így ellene fordul a falu. Rózsi felveszi Sándor betyárkalapját…

A darab természetesen sokkal több, mint szerelmi történet, egy történet a régmúltban itt élő emberek sorsáról, a történelemkönyvekben is megtalálható tényekről, sok-sok kutatásból. A tényeket és a kutatómunkát figyelembevéve írt kerek történetet Belinszky Zoltán. A folk musical Szekér Gergő szerzeménye nagyon jól illett a történethez. A zeneszerző és a szövegíró is inspirálódott Bartók Béla gyűjtéséből, de az író Arany János Békés megyében gyűjtött jellegzetes szavait is figyelembe vette a mű írásakor.

A darab szerves része volt a koreográfia, amit Oláh Márkó és Szabó Róbert készített. A táncosok a falu lakosait alakították az előadásban. Árgyelán Edina Kitti, Balázs Henrietta, Oláh Márkó, Szabó Róbert, Fabó Marcell és Kozsuch Mihály.

Krimit láttunk, gyilkosságokkal, szerelemmel, ármánnyal átszőve az összetartásról, történelmi háttérrel. A nézőnek kell döntenie, mit gondol, mit érez, az adott szituációban. Tanulhatunk a múltból és akár jó is származhatna belőle, ha kiküszöbölnénk a hibákat. De ez megint csak mindenkinek a saját döntése.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette a Békési betyárok 2022. március 22-i előadásán.

P.S. A SUPer Szarvas élményekben gazdag vízisport lehetőséget ajánlott, mert 10 db 4.000 Ft-os utalványt kínált a szerencsés nézőknek. Ezúttal nem kellett a székek alá nézni, mert a színpadról, a nézők segítségével került kisorsolásra. A szerencsések a Körösről gyönyörködhetnek a páratlan természet szépségeiben.

Dr. Demeter László előadása Gyomaendrődön 2023. július 14-én.

Gyomán szomszédoltunk

Szalontai György átadja a az érmet a férfiak amatőr egyéni második helyezettjének, Budai Leventének.

Füzeskerti teniszverseny hetedszer