in

Melis György tiszteletére szóltak a dalok a Körös fölött

Melis György tiszteletére szóltak a dalok a Cervinus Művészeti Fesztiválon Szarvas város napján. (Fotó: Babák Zoltán)

A Város 301. születésnapján a XII. Cervinus Művészeti Fesztivál 11. napján a Vízi Színházban a Kossuth-díjas, háromszoros Liszt-díjas, Magyarország Érdemes művésze, a Kazinczy-díjas, Szarvas Város díszpolgára tiszteletére, 100. születésnapja alkalmából, az operaénekes Melis Györgyre emlékeztek a fellépő művészek és a közönség, aki részt vett a gálán, Melis György 100 címmel.

Melis György 1923. július 2-án született Szarvason a Csipkár sori tanyák egyikében hetedik gyermekként. A család szlovákul beszélt, Melis György csak ötévesen tanult meg magyarul. Ezért volt fontos számára a Kazinczy-díj, hiszen azt a szép magyar beszédéért kapta. Az alapiskola elvégzése után tanára beszélte rá szüleit, hogy gimnáziumba engedjék. Az Újtemplomban énekelt, ahol Bartos Pál lelkész fedezte fel tehetségét. Bár Műszaki Egyetem volt kiszemelve, a zene szeretete arra ösztönözte, hogy próbát énekeljen Rothy Annánál, akinek a magántanítványa lett. 1944-ben a Zeneakadémiára felvételizett, de csak egy év múlva kezdhette meg tanulmányait a háború miatt. Első főszerepét 1950. március 24-én a Don Pasuale Malatesta doktora volt. Énekesi oklevelét 1951-ben szerezte. Wagner műveinek kivételével az operairodalom minden jelentős baritonszerepét – közel hetvenet – elénekelhette. Melis György mindig örömmel szeretettel jött Szarvasra, sohasem felejtette el, honnan indult.

Az estét Novodomszky Éva a Magyar Televízió műsorvezetője konferálta. Az elején Mótyán Tiborral, Szarvas egyik díszpolgárával beszélgetett, aki Melis György életében szervezte a szarvasi megjelenéseit, barátként ápolja emlékét ma is. Sok-sok emléket őriz Melis Györgyről.

Az este elhangoztak olyan operarészletek, amelyben Melis György szerepelt. Fellépett Kriszta Kinga, Kertes Ingrid, Horváth István, Schöck Atala, Kovácsházi István, és az este főszervezője Clementis Tamás. Zongorán kísért: Ács János és Hegedűs Valér.

A gála előtt Závogyán Judit a Szarvasért Alapítvány elnöke és Petneházi Andrea az alapítvány alelnöke adta át AZ ÉV EMBERE – díjat, a Komlovszky-Szvett Tamás által készített SZARVAS szobrot Hegedűs Évának.

Éva a riporteri, újságírói munkán túl szabadulószobákat, társasjátékokat alkotott, tanít, háziasszony szerepet is többször betölt sok rendezvényen. De, ami ezek mellett még fontos, az az, hogy mosolygós, kedves, mindenkivel barátságos. Jelen sorok írója is úgy gondolja sokat tett Szarvasért.

Szeretettel, szívből gratulálok Hegedűs Évinek a NEWJSÁG és a magam nevében!

Galambos Edit

P.S.

Az este a Cervinus Művészeti Fesztivál 11. napjának programja volt, amiről Clementis Tamás nem ejtett szót az előadás végén. A háláról volt szó, hogy Melis György számára mennyire fontos volt az, hogy meghálálja azoknak a szeretetét, akik segítették. Clementis Tamás felsorolt sok támogatót, akik segítették az este létrejöttét, de a Cervinusról szó sem esett, pedig a CERVINUS TEÁTRUM által szervezett fesztivál keretén belül volt lehetősége, hogy az este létrejöhessen.

Pedig hangulatfelelőse is volt az estének, aki a Cervinus Művészeti Fesztivált támogatta: Az operagála 10 szerencsés nézője a Szent Klára Gyógyfürdő 3-3 ezer forintos utalványait nyerhette meg, ahol a sport, pezsgő- és gyógymedencéiben csobbanhat, szaunázhat, szoláriumozhat és egy pihentető masszázsra is lehetőség van.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szarvas város 2023-as kitüntetettjei.

Két újabb díszpolgárral léptünk a következő 300-ba

Örömtánc a Tessedik Táncegyüttes alapításának 55. évfordulója tiszteletére adott gálán.

Összörömtánc: 55 éves a Tessedik Táncegyüttes