in

Összörömtánc: 55 éves a Tessedik Táncegyüttes

Örömtánc a Tessedik Táncegyüttes alapításának 55. évfordulója tiszteletére adott gálán.
Örömtánc a Tessedik Táncegyüttes alapításának 55. évfordulója tiszteletére adott gálán. (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Művészeti Fesztivál 12. napján a Tessedik Táncegyüttes 55 éves évfordulóját ünnepelhette. Tessedik55 címmel adtak elő nagyszabású táncgálát. Az együttes több szervezeti átalakuláson van túl, a napokban írták alá, hogy a megszűnő Szarvasi Hagyományőrző Közalapítványból a Szarvas Hagyományaiért Egyesületben folytatja munkáját. A táncegyüttes 1968-ban alakult.

Az előadás előtt Babák Mihály Szarvas Város polgármestere és Csasztvan András a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója, aki hosszú évekig vezette a Tessedik Táncegyüttest, köszöntötték a telt házas nézőket. Elmondták, aláírták szerződést, amivel átadták a fellépő ruhákat az újonnan alakuló egyesület elnökének Csasztvan Zsuzsannának, és a Tessedik Táncegyüttes vezetőjének Oláh Márkónak.

Csasztvan András elmondta azt is, hogy a színpadi ruhák könyv szerinti értéke közel 8, becsült forgalmi értéke 30 millió Ft. Eszmei értéke ennél is több, hiszen minden darab az egyes tájegységekről származó, eredeti ruha, amelyeket a kezdetetek óta gyűjtöttek – generációk óta gondossággal őrizték meg. Megtudtuk azt is, hogy az este teljes bevétele a Tessedik Táncegyüttes kasszájába megy, vagyis az előadásnak tulajdonképpen a CMF „csak” helyet adott.

Polgármesterünk örömmel mondta, hogy a városban a gyermekek tanulhatnak néptáncot, ha akarnak, hiszen a Benka Gyula Evangélikus Angol Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Művészeti Alapiskola és a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola keretein belül is folyik néptáncoktatás. Sőt a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola Kondoroson is oktatja a gyermekeket.

A Tessedik Táncegyüttes a városnapon Szarvas Város Turisztikájáért díjat vehetett át az Ótemplomban, ott résztvevők tapsukkal egyből közönségdíjat is adományoztak nekik.

Megtudtuk, hogy a táncegyüttes vezetője, Nemcsényi Alíz, Oláh Márkó és Szabó Róbert – mindannyian a Tessedik koreográfusai – az idén befejezték a Táncművészeti Egyetemet, ifj. Csasztvan András mestervizsgát tett. Árgyelán Kitti pedig még az egyetem hallgatója.

A Tessedik Táncegyüttes az utolsó öt év munkáiból választott, és itt már látható volt a generációváltás, hiszen a koreográfusok fiatalok: Oláh Márkó, Szabó Róbert, Árgyelán Kitti, Nemcsényi Alíz, Móricz Bence, Bakró Erzsébet és Oláh Eszter.

Az este folyamán láthattunk a Benka Iskolásoktól Kalocsai táncokat – itt Oláh Márkó és Árgyelán Kitti tanít. A Chován Kálmán Művészeti Alapiskola kondorosi csoportjától mezőföldi táncokat melyet Szabó Róbert és Árgyelán Kitti tanított be. A szarvasi csoport – oktatói Bakró Erzsébet és Móricz Bence – Szilágysági táncokat adott elő.

A gyermekek tánca között a fiatal felnőttek is jócskán kitettek magukért, csodálatos táncokat láthattunk előadásukban: maglódi és ocsovai táncokat. Életképeket – tele érzelmekkel – a Meg/Behívó és Emlékeim címmel. Befejezésként a Generációk táncát láthattuk, amely végén színpadra hívták a közönség között ülő régi táncosaikat, így megtelt a színpad mosolygós, boldog táncosokkal. Ennél szebb, meghatóbb zárást el sem lehetett képzelni!

A színpadon a gyerekektől a felnőttekig örömtáncot láthatott a közönség, ettől szép a tánc, amit leírni nem lehet, de szív és lélek nélkül táncolni sem lehet.

Nagyon szép, emlékezetes este volt!

Galambos Edit

P.S. A Bella Szépségstúdió felajánlásában 15 szerencsés néző választhat a Stúdió szolgáltatásai közül. Szikora Dóra, a helyi hajfonás művésznője várja Fortuna kegyeltjeit hajfonásra, hajvágásra, hajfestésre vagy hajszárításra. Egy kupon értéke 3.500 forint.

A fotókat babák Zoltán készítette.

Melis György tiszteletére szóltak a dalok a Cervinus Művészeti Fesztiválon Szarvas város napján.

Melis György tiszteletére szóltak a dalok a Körös fölött

A fotó a 2023. július 16-i Centrum Tető – Plusz Egy mérkőzésén készült

Elérte a halasztási láz a Nyári Kupa 2023 sorozatát