in

Labdarúgó NB I – Előrejelzések és elemzés a 2023/2024-es szezonra

A magyar labdarúgó-bajnokság (NB I) minden évben izgalmas és váratlan fordulatokat tartogat a futball szerelmeseinek. A 2023/2024-es szezonra való felkészülés során a csapatok erősítéseken és taktikai változtatásokon dolgoztak, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el. Az idei szezonra vonatkozó elemzések és előrejelzések izgalmasak, hiszen mindenki kíváncsi, melyik csapat lesz a meghatározó és melyek a legesélyesebbek a bajnoki címre. A cikkben részletesen elemezzük a legfontosabb csapatok erősségeit, gyengeségeit, játékstílusát és a nyári átigazolások hatását. Emellett felvázoljuk a szezon legfontosabb eseményeit és a csapatok várható helyezéseit. Az elemzés segítséget nyújthat azoknak, akik a gépes játék helyett a sportfogadás mellett döntenek, hiszen az NB I továbbra is a sportfogadók egyik kedvenc ligája. Természetesen a futballrajongók izgatottan várják, hogy láthassák, hogyan alakul az NB I 2023/2024-es szezonja, és melyik csapat ér el kiemelkedő eredményeket a hazai futballpályákon.

A 2023/2024-es szezon csapatai és edzőváltásai

A 2023/2024-es NB I szezon a 122. magyar labdarúgó-bajnokság lesz, amit megrendeznek. A bajnokság 2023. július 28-án kezdődik és 2024. május 26-án ér véget. A Ferencvárosi TC a címvédő, a Diósgyőr és az MTK pedig az NB II-ből jutott fel az első osztályba. A magyar labdarúgó-bajnokság mellett idén más sportesemények is vonzzák a nézőket és a fogadókat, mint például az élő póker versenyek Magyarországon, amelyek szintén izgalmasak és óriási kihívást jelentenek.

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/emberek-mezo-fu-sport-1171084/

A bajnokság lebonyolítása idén is ugyanúgy lesz, mint eddig. A csapatok 33 fordulót játszanak egymással, ami három 11 fordulóból álló kört jelent. A szezon végén az első helyezett részt vehet a 2024–2025-ös UEFA-bajnokok ligája 1. selejtezőkörében, míg a második és a harmadik helyezett a 2024–2025-ös UEFA Európa Konferencia Liga 2. selejtezőkörében indulhat. A MOL Magyar Kupa győztese az Európa Konferencia Ligában indulhat, ha nem ér el dobogós helyezést a bajnokságban. A két utolsó helyezett csapat kiesik az NB II-be.

A szezon előtt néhány csapat edzőváltáson esett át. Az NB I-től búcsúzó Honvéd május végén jelentette be, hogy megválnak a horvát vezetőedzőtől, Dean Klafurictól és szakmai stábjától. Helyét a 39 éves Pinezits Máté veszi át, akitől az NB I-be való feljutást várják a szurkolók. A Vasas FC szintén kiesett az NB I-ből, ám itt a dolgok egyelőre maradnak a régiben: a klub bejelentése alapján továbbra is Desits Szilárd lesz a gárda vezetőedzője.

A bajnokság favoritjai és esélyesei

A bajnokság favoritja természetesen továbbra is a pezsgő főváros büszkesége, a Ferencváros, amely megvédte címét az előző szezonban, és ezzel meg is szerezte 34. bajnoki címét, ami valljuk be, nem volt olyan nagy meglepetés. A zöld-fehérek kerete erős és kiegyensúlyozott, ráadásul több új igazolást is hoztak, mint például a Maccabi Haifából érkező Mohammad Abu Fani, vagy az eddig Dunaszerdahelyen játszó Zeljko Gavric. A Ferencváros célja nemcsak a hazai dominancia megőrzése, hanem a nemzetközi porondon is bizonyítani akar.

A második helyért több csapat is harcba szállhat. A legesélyesebbnek talán a Kecskeméti TE tűnik, amely már a tavalyi szezonban is a legnagyobb meglepetést okozta a vidéki klubok közül. A lilák kerete nem sokat változott, de megtartották legjobb játékosaikat, így reméljük, továbbra is tartani tudják remek formájukat. A Kecskemét dinamikus és támadó játékstílust tud felmutatni, és sok gólt szereznek, de a védelmük is stabil.

A harmadik helyre több jelölt is van, mint például a Debreceni VSC, a Puskás Akadémia, a Paksi FC vagy a Kisvárda. A Debrecen a legnagyobb múlttal rendelkező csapat közülük, és a legutóbbi szezonban harmadik lett. A Loki kerete nem változott sokat, de továbbra is erős támadószekcióval rendelkezik. A Puskás Akadémia negyedik lett az előző szezonban, és évről évre egyre jobb teljesítményt nyújtanak, tehát idén még előrébb végezhetnek a tabellán, így tovább öregbíthetik a vidéki futball hírnevét. A felcsútiak kerete is hasonló maradt, de Libor Kozak és Radics Márton is távozott a csapatból. Szereztek viszont néhány új igazolást: Jonathan Levi és Lamin Colley érkezett a csapatba.

A Paksi FC az előző szezon meglepetéscsapata volt, hiszen ötödik helyen végzett, és a gólkirályt is ők adták Varga Barnabás személyében. A paksiak kerete sem változott sokat, de Varga mellett több kulcsjátékosuk is maradt. A Kisvárda hatodik lett az előző szezonban, és sok gólt szereztek Makowski és Mešanović révén. A kisvárdaiak kerete nem változott sokat, de erősítettek a védelemben és a középpályán is.

A középmezőny és a kiesés elkerüléséért küzdő csapatok

A középmezőnyben várhatóan a Mezőkövesd-Zsóry, az Újpest FC, a Zalaegerszegi TE és a Fehérvár FC fognak helyet foglalni. A Mezőkövesd-Zsóry hetedik lett az előző szezonban, és sok gólt szereztek Dražićnak és Beširovićnak köszönhetően. Az Újpest a nyolcadik helyre futott be az előző szezonban, és sok gólt kaptak. A lila-fehérek kerete nem sokat változott, de erősítettek több poszton is, mint például Jack Lahne-nal és Ognjen Mudrinksival. A Zalaegerszeg kilencedik lett az előző szezonban, és megnyerte a Magyar Kupát, így az UEFA Európa Konferencia Liga 2. selejtezőkörében indulhatnak. Ki tudja, lehet, hogy idén a bajnokságban is villantani fognak?

A képen fű, személy, kültéri, sportfelszerelés látható

Automatikusan generált leírás

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ferfi-fu-sport-allo-16499008/

A kiesés elkerüléséért várhatóan az MTK és a Diósgyőr fognak küzdeni, ha csak abból indulunk ki, hogy ezek a csapatok jutottak fel az NB II-ből. Ám természetesen ez nem jelent semmit, még az is lehet, hogy a 2023/2024-es szezon két meglepetéscsapatáról beszélünk, ezt majd az idő eldönti. 

A 2023/2024-es szezon tehát izgalmasnak ígérkezik. Vajon képes lesz-e a Ferencváros megismételni a bravúrját, és ötödször is bajnok lenni? Vagy sikerül-e valamelyik másik csapatnak megszorongatnia őket? És vajon melyik két csapat búcsúzik el az első osztálytól? Ezekre a kérdésekre a következő hónapokban kaphatunk választ.

A bajnokság menetrendje és közvetítése

A bajnokság menetrendje már ismert, és az első fordulóban több érdekes mérkőzés is lesz. A címvédő Ferencváros a Kecskeméti TE-t fogadja, a Debreceni VSC pedig a Mezőkövesddel csap össze. A Diósgyőri VTK a Puskás Akadémiát látja vendégül, a Kisvárda pedig a Zalaegerszeget. Az MTK Budapest a Paksot fogadja, az Újpest pedig a Mol Fehérvár FC ellen játszhat.

A bajnokság eredményeit és tabelláját több weboldalon is követhetjük július 29-től, ilyen például a Nemzeti Sport. A mérkőzések közvetítését pedig több televíziós csatorna is biztosítja, mint például az M4 Sport vagy az RTL Klub. Egy biztos: rendkívül izgalmas szezon elé nézünk, és a tavalyi eseményekből kiindulva lehet, hogy ismét a kisebb csapatok fognak meglepetéseket okozni.

Béni Csaba három góllal járult hozzá a Nagyrét finiséhez.

Nehéz mérkőzéssel zárták az alapszakaszt a farmerek

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Bíró Gyula

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült a Gyakorlóintézmény igazgatója