in

1000 éven innen és túl

Sinka Imre megszegte és körbekínálta a Szurovecz Vince plébános által az ünnepséget megelőző misén megáldott kenyeret.
Sinka Imre megszegte és körbekínálta a Szurovecz Vince plébános által az ünnepséget megelőző misén megáldott kenyeret. (Fotó: Babák Zoltán)

Sinka Imre polgármester beszédében aki akart, talált áthallásokat a magyar államiság fennállásának eleje és vége között augusztus 20-án Békésszentandráson, a katolikus templom előtti dísztéren tartott ünnepségen.

“Szent István nem volt önhitt, hogy úgy vélje, mindenki más rosszul csinálja és rosszul gondolja, nem hitte, hogy egyedül ő tud teljesen eredeti megoldást. Vagy másként megközelítve: pontosan értette, hogy a fejlett világhoz való alkalmazkodás a megmaradás egyetlen jövőbeni záloga… A törvényt mindenkivel megtartatta, a jogszabályokat nem a saját szűk köreire szabta, és nem változtatgatta. Ezáltal stabil, kiszámítható viszonyokat teremtett, nem ütközött meg öncélúan senkivel, tudott kompromisszumot kötni, s szót értett a külföldi nagyhatalmakkal is”, fogalmazott a település első embere.

“Higgadt, józan politikus volt, aki soha nem élt vissza erejével, de ha kellett, akkor mindenféle hezitálás nélkül használta azt. Ha egyszer állított valamit, azt nem vonta vissza, következetesen ragaszkodott álláspontjához. Tehette is ezt, hiszen olyan komoly haderő állt mögötte, amely tényleg képes volt visszaverni minden külső támadást. De a leglényegesebb, hogy sikeres volt. No, nem a propagandájában, hanem intézkedéseiben, tetteiben. Mindenáron meg akarta értetni és keresztül akarta vinni azt, amit ő a többségnél már korábban ismert fel, tartott helyesnek az ország és nemzete megmaradása szempontjából. Követve apját nyugat felé fordult, s megnyitotta az ország kapuit a kereszténység előtt. Bizánc helyett Rómát választotta. A történelem pedig őt igazolta, bebizonyosodott, hogy bár a folyamat időnként fájdalmas is volt, sikerre vezette népét”, mondta Sinka Imre.

Megemlékezett arról is, hogy augusztus 20-án az új kenyeret is ünnepeljük, “mely az élet táplálója, melyben benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, a dolgos kezek munkája, az összefogás, az együttműködés, a közösség ereje, az élet körforgása”.

Az ünnepre érkezők Balla Lili, Boldizsár Nóra, Strassburger Csaba és Teremy Samu táncain keresztül nyerhettek betekintést a magyar nép legnehezebb munkájának befejező szokásába, az aratóünnepbe.

Juhász Gergő Szuhanics Albert Nemzeti Ünnep augusztus 20. című versét szavalta el.

Az ünnepség végén Sinka Imre megszegte és körbekínálta a Szurovecz Vince pápai káplán, főesperes, békésszentandrási plébános által az ünnepséget megelőző misén megáldott kenyeret.

A hajrában tartotta otthon mindhárom pontot a Csabacsűd

Pilán Richárd szerezte az első hazai gólt.

Megérdemelten került Csabára 1 pont