in

Gyurcsan Tamás 13 éve tesz mindannyiunk biztonságáért

Gyurcsan Tamás r. főtörzsőrmester 2010-től rendőr, 2014-től baleseti helyszínelő, balesetvizsgáló.
Gyurcsan Tamás r. főtörzsőrmester 2010-től rendőr, 2014-től baleseti helyszínelő, balesetvizsgáló. (Fotó: Babák Zoltán)

Mint azt tapasztalhatjuk az idei évben gyakrabban találkozhatunk városunkban közlekedésbiztonsági ellenőrzést végző rendőrökkel. A Szarvasi Rendőrkapitányság célja ezzel a balesetek számának visszaszorítása. Ezen belül is a személyi sérüléssel járó balesetek megelőzésére fókuszál a Rendőrkapitányság, mely esetek gyakran tragédiával végződnek.

Nem kell feltétlenül halálos kimenetelűnek lenni egy balesetnek ahhoz, hogy családok élete változzon meg visszafordíthatatlanul másodpercek alatt. A maradandó sérüléssel járó balesetek éppoly tragikusak az okozónak és az elszenvedőnek egyaránt.

A Szarvasi Rendőrkapitányság egyik legtöbb szolgálati idővel rendelkező baleset-helyszínelőjét kérdeztem a munkájával kapcsolatos tapasztalatairól.

Gyurcsan Tamás r. főtörzsőrmester 2010-től rendőr, 2014-től baleseti helyszínelő, balesetvizsgáló. Nagy szakmai rutinnal, tapasztalattal rendelkezik. A megyében évente megrendezésre kerülő helyszínelő versenyt több alkalommal megnyerte. Évek alatt folyamatosan gyarapodó tudásával az országos versenyeken is szép eredményeket ér el.

Munkája során szinte nap, mint nap találkozik közlekedési balesetből eredő tragédiával. Ezek közül – apaként – azok érintik meg leginkább, amikor gyermek a baleset részese.

Ezen alkalmakra – bár elmondása szerint lelkileg lehetetlen – megpróbál felkészülni. Fontos ilyenkor, hogy oldja a helyzetből adódó természetes feszültséget, másrészt a “rendőrbácsi” felé érzett ösztönös félelmet. Ezekre az esetekre a Szarvasi Balesetmegelőzési Bizottság által biztosított szóróanyagokat, apróbb közlekedésben használatos, szükséges, vagy praktikus eszközöket helyezett a helyszínelő autóba, hogy szükség esetén segítségükkel „kommunikációs csatornát” találjon a gyerekek felé.

Tomi azonban nem csak ezekben az esetekben „emberarcú rendőr”. Közlekedési ellenőrzések során volt, hogy helyszíni bírság helyett lámpát adott a kerékpárra a fiataloknak, hogy épségben haza tudjanak érni.

A főtörzsőrmester elmondta, hogy szereti a munkáját, mert úgy érzi, azzal segít az embereknek. Segít, amikor a baleset bekövetkezéséért felelőst kutatja, segít amikor a megelőzés érdekében közlekedésrendészeti ellenőrzést végez, de leginkább azt szereti, ha a felnövekvő ifjúságot oktathatja a helyes közlekedésre.

Ez a segítő hozzáállás a Szarvasi Rendőrkapitányság valamennyi helyszínelőjét jellemzi. Teszik a dolgukat értünk szarvasiakért, mindannyiunk biztonságáért.

Pilán Richárd szerezte az első hazai gólt.

Megérdemelten került Csabára 1 pont

Dr. Liszkai Tamás, a Szent Klára Templom új plébánosa és Lázár Zsolt evangélikus esperes megáldja az új kenyeret.

Szent István-napi kenyéráldás Szarvason