in ,

Állati rekorderek éjszakája a hőmérsékleti rekordok napján

Fakó keselyű a Körösvölgyi Állatparkban 2023. augusztus 26-án.
Fakó keselyű a Körösvölgyi Állatparkban 2023. augusztus 26-án. (Fotó: Babák Zoltán)

Közelünkben, Dévaványán rekorddöntés történt szombaton. A korábbi, Csongrádon mért 39,3 foknál két tizeddel magasabban, 39,5-en új országos napi hőmérsékleti rekord született. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság túzokvédelmi állomása Dévaványán található. Ott keltették ki a Körösvölgyi Állatpark két fakó keselyűjét, akikről az állatkertek éjszakája országos programsorozat keretében érdekes információkat hallhattak azok, akik ezen a forró délutánon kilátogattak röpdéjükhöz.

A nap tematikája a vadon Szarvason fellelhető rekordereinek bemutatása volt. A keselyűknél elhangzott, hogy a legmagasabban repülő madarak egyikei. Némelyik keselyűfaj képes a repülőgépek utazómagasságáig is felemelkedni. A szárnycsapások nélkül megtett legnagyobb távolság is a keselyűkhöz fűződik. Ezt a termikeket kihasználva érik el, több száz kilométert is meg tudnak tenni szárnycsapások nélkül. Rekorderei a koplalásnak is, akár több heti éhezést is el tudnak viselni, pedig a dögöket akár 50 kilométerről is kifigyelik.

A park két kedvencéről, a szürke farkasokról Körömi Krisztina elmondta, hogy Kurszánt, Aisát és fajtársait az intelligenciájuk emeli ki az állatvilágból. A falkaszellem, az összetett logikai készségük, az összedolgozás képessége és a hierarchia kialakítása mellett az állatpark vezetője szót ejtett az élelemszerzés érdekében megtett távolságokról és territóriumok méretéről. Az európai bölénynél az utódvédő tevékenység és a csordaszellem került kiemelésre. Természetesen itt is elhangzott a vándorlások közben megtett távolságok is.

A többi állat sem maradhatott figyelmen kívül. Ebben a rendkívüli hőségben az állatpark lakói hűsölési lehetőséget kaptak. A borzok fürdődézsát kaptak, a gímszarvasok és a jávorszarvasok, valamint a szürke farkasok dagonyáit, fürdőhelyeit pedig feltöltötték a park munkatársai.

Lakatos Tamás és Szántosi Dávid, a Szarvasi Körös ASE 17 éves játékosa.

Szántosi Dávid első felnőtt WWT versenyén érmet szerzett

Závogyán Judit kuratóriumi elnök, Hajduch Nándor Milán, Tóth Szabolcs Botond, Pósa Levente, Teremy Dóra, Borbély Máté, Sechna Dorina, valamint Petneházi Andrea kuratóriumi tag az átadót követően a Civil Ház udvarán 2023. augusztus 30-án.

Hatan vehették át a Szarvasért Alapítvány iskolakezdési támogatását