in ,

Hiánypótló helytörténeti kalauz Szentandrás 20. századáról

A múlt velünk él című helytörténeti kiadvány bemutatóján Bendek Erika beszélgetett a szerzővel, Hévizi Róberttel.
A múlt velünk él című helytörténeti kiadvány bemutatóján Bendek Erika beszélgetett a szerzővel, Hévizi Róberttel. (Fotó: Babák Zoltán)

Hiánypótló műnek nevezte Benedek Erika azt a Békésszentandrásról készült helytörténeti kalauzt, amit Hévizi Róbert írt és szerkesztett. “A múlt velünk él” című kiadvány az Országos Könyvtári Napok keretében került bemutatásra a Körös Művelődési Ház és Könyvtár tetőterében.

A könyv szerzője azon néhányak egyike, akik a helyi szülőotthon 1962 augusztusi bezárását megelőző napokban még Békésszentandráson születtek. Világ életében szentandrási lakos volt, más település nem szerepelt az igazolványában lakcímként. Talán innen is ered ez is az elkötelezettség és elhivatottság, amivel kutatja faluja történelmét, gyűjti a hiteles információkat.

Ezen könyvnek is minden mondata hiteles forrással alátámasztott,

hangsúlyozta a keddi bemutatón Hévizi Róbert.

A könyv egy rövid történelmi áttekintéssel kezdődik egészen az első írásos emlékektől, de a 91 fotóval gazdagon illusztrált kiadvány első sorban a “két millennium, 1896 és 2000 közé szorított 20. századra” koncentrál. A Közigazgatás, Oktatás, Közművelődés, Egyházak, templomok, Egészségügy, Sport, Szőnyegszövés, Kubikosok, Mezőgazdaság, Kereskedelem és Turizmus fejezetekre tagolt 70 oldalas könyv még azoknak is tartogat új információkat, akik megélték ezt az időszakot.

Bemutatóján Benedek Erika kérdezte a szerzőt egy-egy, a falu történetének kevésbé ismert epizódjáról. A beszélgetés után – mintegy a könyv videomellékleteként – egy fél órás filmet tekinthettek meg az érdeklődők, amit szintén Hévizi Róbert írt, szerkesztett és narrált.

A Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület kiadásában pályázati forrásból megvalósult kötet támogatójegy megvásárlása ellenében vehető át a könyvtárban. A támogatójegyekből befolyó pénzt a tájház kerítésére, a pajta épületének elkészítésére és az udvar rendezése fordítják, árulta el Hévizi Róbert.

Mától változás az orosházi kórház sebészetén

Megemlékezés Szarvason 2023. október 6-án.

Méltóságteljes tisztelgés a szabadságharc mártírjai előtt