in ,

Bemutatkozott a Bordűr Hotel és Szőnyegmúzeum

Rengetegen voltak kíváncsiak a Bordűr Hotelre és a Szőnyegmúzeumra. Ifjabb Barna Antal ismerteti a beruházás történetét.
Rengetegen voltak kíváncsiak a Bordűr Hotelre és a Szőnyegmúzeumra. Ifjabb Barna Antal ismerteti a beruházás történetét. (Fotó: Babák Zoltán)

Hivatalosan is bemutatkozott a Bordűr Hotel és Szőnyegmúzeum Békésszentandráson. Megálmodója, ifjabb Barna Antal hívására az eseményt megtisztelte jelenlétével Rogán Antal, a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter, valamint Dankó Béla országgyűlési képviselő. A nagycsaládias légkört Szentandrás lakói biztosították, hiszen nem volt olyan család a községben, amelyikből ne dolgozott volna valaki annak idején a Szőnyeggyárban. A csütörtök délelőtti eseményre eljöttek a szomszédos települések, Kondoros, Örménykút, Kardos, Csabacsűd, Szarvas és Kunszentmárton polgármesterei is, de itt volt Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, Zalai Mihály is.

Rogán Antal köszöntőjében kiemelte, a turisztikai szektor a vendéglátással együtt a magyar nemzeti össztermék 12-13 százalékát adja, ezzel együtt egy nagyon fontos munkaadó is. A járvány kirobbanása satuféket jelentett a szektor számára. Amikor újraindult az élet, a magyarok a bennük élő félsz miatt inkább itthon nyaraltak, ami adott egy indító lökés a turizmus számára. A szomszédban zajló háború miatt a már éppen visszatérő külföldi turisták maradtak el tavaly. Mire ismét normalizálódott volna a helyzet a szektorban, a napokban kitört egy újabb háború.

Gondos tervezésnek bizonyult az, amikor 2018-ban elindították a vidéki szálláshelyek megújítását célzó programot, mondta. Budapest kicsit más, oda megy a külföldi turisták legnagyobb része, ezért a vidéki turizmus erősödéséhez hozzá kellett járulni, fogalmazott a miniszter. Ennek a programnak a keretében 600 panzió épült vagy újult meg, illetve 13707 egyéni szállásadó kapott – mintegy 40 ezer szobára – szobánként egymilliós támogatást. 85 új szálloda is létesült vagy újult meg, “ezek közül ennek a programnak az egyik ékköve az a szálloda, aminek a megnyitóján vagyunk”, fogalmazott Rogán Antal.

Dankó Béla országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a funkcióját vesztett épületben Barna Antal fantáziát látott, megvalósította azt, amivel egyben 40 új munkahelyet is teremtett. A vármegyéről szólva elárulta, hogy tovább épül az M44-es, ami a kapcsolódó útszakaszokkal együtt mintegy 175 kilométeren biztosítja a vállalkozások piacra jutását, az új vállalkozások idejöttét, egyben a turistákét is. Szépen fejlődött Békésszentandrás, a választókerülete, illetve a Békés vármegye is, de nem szabad megállni a fejlődéssel, a fejlesztésekkel, mert a határ túloldalán is komoly fürdőfejlesztések folynak, velük szemben fel kell venni a kesztyűt, jelentette ki Dankó Béla.

Az eredeti épület 100 éve, 1922 és 1926 között épült. A 70-es évek elején volt, hogy 760 alkalmazottal dolgozott. Ifjabb Barna Antal, a Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója szeretett volna a szentandrási asszonyok világhírű munkájának a Szőnyegmúzeummal méltó emléket állítani. Az átalakítást, a felújítást is igyekezett az innen kikerült szőnyegek minőségének megfelelően, korhűen elvégezni. A múzeum önmagában manapság nem fenntartható, de egy szállodával kombinálva – mindez Magyarország ötödik legnagyobb állóvizének, a Kákafoki holtágnak a partján – már életképes lehet.

Ennek szellemében kezdték meg a tervezést és a kivitelezést. A 300 alkalmazottat felvonultató 60 alvállalkozó 85 százaléka Békés vármegyei volt, köztük a szentandrási Kiss Imre, aki a munkák oroszlánrészét, az építést végezte. Egyetlen egy baleset, vagy komolyabb sérülés sem történt.

Minden szempontból a lehető legmodernebb technikákat építették be. Fúrtak egy 1100 méter mély termálkutat, amiből percenként 2000 literes hozam és 60 fokos hőmérséklet mellett olyan jó minőségű víz jön fel, amit egy év üzemelést követően – ha a paraméterek nem változnak– , gyógyvízzé lehet minősíttetni. Mellé fúrtak egy 185 méter mély hidegvizes kutat, amiből ivásra is alkalmas víz tör fel. Ezekkel hűtik és fűtik a teljes épületet, ezért ebből a szempontból gazdaságos lesz annak üzemeltetése. Ezek mellé 100 kilowattnyi napelemet helyeztek el úgy, hogy az épület arculatát nem rontja el.

Az alapépület 1150 négyzetmétere a két plusz szárnnyal 3150-re bővült. 38 szoba, 340 négyzetméter medencefelület található 85 méter széles vízparttal rendelkező hotel területén. Ehhez jön az előtte 207 hektárnyi Kákafoki holtág. Kettő tizenkét-, illetve öt hatszemélyes elektromos sétahajó, 12 kenu a nagyobbtól a kisebbekig, csónakok, SUP-ok, kerékpárok teszik teljessé az akár egésznapos vízen vagy vízparton töltendő kikapcsolódást.

“Igyekeztünk elkerülni azt, hogy a zsúfoltság szállodája legyenek, inkább a pihenésé, a kikapcsolódásé”, mondta Barna Antal és hozzátette, négy csillagra számítottak, de a szállodaszövetség döntése alapján négycsillagos superior minősítést kaptak. Jelenleg még a finomhangolások folynak, néhány hét és megnyitják a nagyközönség előtt is.

Az új szállodát szomszédja, Szurovecz Vincze plébános, békési főesperes, pápai káplán áldotta meg.

Az ünnepélyes eseményt követően az érdeklődők végig járhatták a teljes Bordűr Hotelt és a Szőnyegmúzeumot.

Tíz kicsi sakkozó a 7 fordulós rapid viadalon

Tanulságos előadás, közel ötszáz néző