in ,

Lakossági fórumot tartott Sinka Imre

Sinka Imre polgármester és Csépainé Tóth Gabriella jegyző a 2023. október 24-én tartott közmeghallgatáson.
Sinka Imre polgármester és Csépainé Tóth Gabriella jegyző a 2023. október 24-én tartott közmeghallgatáson. (Fotó: Babák Zoltán)

Annak idején megígérte, hogy az utolsó forintig elszámol a Dinnyéslaposi üdülősor felújítására a lakosságtól elkért pénzekkel. Ennek tett most minden részletében eleget Sinka Imre polgármester – oldalán Csépainé Tóth Gabriella jegyzővel – kedden a Körös Művelődési Ház nagytermében tartott lakossági fórumán.

A 3045,44 méter hosszú és 3 méter széles út teljes költségvetése 207,7 milliónál állt meg. Ebből az önkormányzat önereje 16,4 millió volt. A tulajdonosoktól telkenként 170 ezer forintnyi hozzájárulást kértek. A többség eleget tett a kérésnek, hatvanan nem fizették be ezt az összeget.

Az utolsó forintig a projektre fordították a támogatásokból, a lakosságtól, illetve az önkormányzati önerőből összeadódott keretet. Az öt kitérővel elkészült aszfaltos út napelemes közvilágítást kapott. Az ezen felül fennmaradó mintegy 5,5 millióból zúzott követ vásároltak a Dinnyéslaposi út Szarvas felöli végének a pormentesítésére.

“Hatalmas projekt volt, egyszerre csak egy ekkorát tud futtatni az önkormányzat”, zárta beszámolóját Sinka Imre, de megígérte, folytatása lesz. Következőnek a falu másik végén levő Kenderföldi üdülősort szeretnék aszfaltburkolattal ellátni. Ennek tervezése már folyamatban van. Miután az új szennyvízkezelő kapacitása elbírja, ettől kezdve minden üdülősorra szennyvizet és vezetékes ivóvizet is terveznek.

A futó projekteknél elsőként a belvizes projektre tért ki részleteiben. Sokan megkérdőjelezték, miért foglalkoznak vele, mikor aszályos esztendők vannak, de Sinka Imre emlékeztetett 2012-re, amikor az udvarokból kellett szivattyúzni a vizet. Amennyiben elkészül a teljes hálózat, az akár 60 milliméteres esőt el tud vinni 2 óra alatt, mondta. A Pázsit-tó 50-55 ezer köbméter vizet tud befogadni. Ha mégis megtelne, akkor a többlet gravitációsan a Körösbe ürül. Jelen pillanatban Békésszentandrás belvízrendezése 80 százalékon van megoldva. A maradék topográfiailag a település legmagasabb részén fekszik, így ott elméletileg nem lehet probléma, jelentette ki a településvezető.

Míg 2000-ben 1000, addig 2022-ben már 140 ezer vendégéjszakát regisztráltak Békésszentandráson, mondta el előzményként a következő folyamatban levő beruházás egyik részletével, a Hunyadi utcára tervezett kerékpárúttal kapcsolatban Sinka Imre. Sajnos a hatóság régi számokból dolgozik, így azt nem tudták támogatni. Igyekeztek menteni a menthetőt, így a helyére a gyógyszertártól kezdődően egy járdaszakasz kerül majd felújításra.

A szennyvízkezelő elkészült, november végén hivatalosan is használatba kerül.

Családsegítő épületének rekonstrukciója lezárás előtt áll. Jelenleg 90 százalékos készültségi állapotban van. András-napkor átadás.

Korábban az önkormányzat megkapta a katonai üdülőt, ahová lakókocsis, sátras, kisfaházas turisztikai szálláshelyet terveznek. Ennek feltétele egy normális vizesblokk, amire 49 milliót nyert az önkormányzat. Onnan indulhat a faházak felújítása, átépítése, amire majd ismét igyekeznek pályázati pénzt szerezni.

Így Békésszentandráson a négycsillagos szuperiortól a kereslet másik végéig ki tudják szolgálni az igényeket, fogalmazott a polgármester.

Bölcsődeudvaron egy projektből visszamaradt pénzből egy újabb homokozót sikerült kialakítani.

Kisebb léptékű a LEADER által a közterek megújítására kiírt és elnyert 6 millió körüli összeg, amiből járdák újulhatnak meg.

Lesfalvi Balázs alpolgármester koordinálása mellett lezárult a Gödény-halmi tájékoztatótáblák kihelyezése. A 8 millió körüli összegből további 25 információs táblát sikerült belterületen is elhelyezni.

Az új piac környékén parkolók kialakítására 30 millió körüli összeget nyertek.

Testvérvárosi programmal színesítenék a Sport- és vitaminnapot.

Sikerült kicserélni a tanyabuszt, most egy kis tehergépjárműre pályáznak.

Anélkül nem lehet fejlődni, hogy ne legyen három-négy projekt a fiókban előkészítve, mondta Békésszentandrás önkormányzatának vezetője, ennek megfelelően rengeteg tétel szerepel még a listán, némelyik már előkészítés alatt van.

Folyamatban a régi piactér feldíszítése, rajta Kozák János speciális térkőmozaikjával, ami bemutatja majd a település környéki folyókat.

A Furugy felé menő kerékpárút Szarvassal közös projekt. Megvalósulásával körbe lehetne kerékpározni a Köröst. Csak a terveztetésére 10 milliónyi önerőre van szükség, “de az első harminc méter már megvan”, jelentette ki nevetve Sinka Imre. Sajnos a református egyházzal nem sikerült megegyezni a temető környékén egy területátadásról, így a zsidótemető és a Gondalapos felé az első 500 méter csak egy felfestett kerékpársáv lesz.

Június 9-én választások. Ezeket a pályázatokat addig el lehet indítani, némelyiket lezárni. A folytatás meg a választók kezében van, mondta zárásul, majd még előhozott egy régi témát: Sikerült Lázár miniszter úrral szóba hozni az M44-es lehajtójának dolgát. Felül fogják vizsgálni a terveket. Írják le, volt a miniszter kérdése. Látja, hogy ilyen vendégéjszakák mellé jó lenne egy jobb infrastruktúra. Járulékos haszna lenne, hogy az ipartelep megközelítése részben nem a falun keresztül történne.

A fórumot lezárandó a lakosságtól a belterületi utakkal, illetve a Szarvas és az Öcsöd felé vezető 44-es lehetséges javításával kapcsolatban érkezett kérdés.

Közmeghallgatást tart Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata 2023. október 26-án.

Beszámoló az elvégzett munkákról és a tervekről – közmeghallgatás Csabacsűdön

A Minisztérium megbízólevelét vette át a Gál Ferenc Egyetem Gyakorlóintézménye…