in ,

Szlovák nyelvű színjátszók randevúztak Szarvason

A Vertigo Gogol Háztűznéző című darabját adja elő a XIV. Nemzetközi Szlovák Színházi Szemlén.
A Vertigo Gogol Háztűznéző című darabját adja elő a XIV. Nemzetközi Szlovák Színházi Szemlén. (Fotó: Babák Zoltán)

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi szlovák színházi szemlét, ami az első, a 2008 novemberi alkalomkor az Együtt a színpadon (és azon kívül is) – Spolu na javisku (aj mimo neho) elnevezést kapta. Arra Szlovákia mellett Románia, Szerbia és Magyarország szlovák nyelvű színházai jöttek el. A fellépők köre évről évre változott, hol többen, hol kevesebben érkeztek a szemlére.

Az eseménynek huzamosabb ideje Szarvas, illetve a Cervinus Teátrum ad otthont. 2023-ban három társulat érkezett Szlovákiából. Tőlük, illetve a magyarországi Vertigo Szlovák Színháztól, a budapesti szlovák gimnázium színjátszó körének fiataljaitól, valamint a Vertigo által nyaranta megrendezett színjátszó műhelyben létrejött darabbal együtt hat előadást tekinthettek meg az érdeklődők.

“Először történt az meg, hogy nem jött Vajdaságból, illetve Románia területéről társulat”, mondta sajnálkozva október elején történt beszélgetésünkkor Onodi Daniela, a Vertigo Szlovák Színház igazgatója.

Ottjártunkkor épp a Vertigo volt a színpadon. Gogol Háztűznéző című darabját adták elő, természetesen szlovákul, de olyan helyzetkomikumokkal, megoldásokkal, hogy azok is élvezhették, akik nem beszélik a nyelvet.

A Minisztérium megbízólevelét vette át a Gál Ferenc Egyetem Gyakorlóintézménye…

Tessedik Sámuel (1742-1820) evangélikus lelkész, tudós, agrárpolihisztor, reformer bronz mellszobra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusa előtti szoborparkban.

Tessedik Sámuel agrárpolihisztornak állított szobrot a MATE