in ,

Agrárképzés és agrárinnováció „újratöltve”

Babák Mihály, Dankó Béla, dr. Gyuricza Csaba és dr. Takács Árpád az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet konferenciatermében 2023. november 17-én tartott sajtótájékoztatón. (Fotó: Tatai László)

A mezőgazdasági mérnöki alapképzés idei sikeres újraindulása adta az apropóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem november 17-i sajtótájékoztatójának, amit Szarvason az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet konferenciatermében tartottak.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora leszögezte, örül, hogy itt lehet, mert mostanában sok jogos szemerehányást kapott, amiért keveset jár Szarvasra. – Szarvast viszont elvittük Gödöllőre – utalt a nemrégi gödöllői szoboravatóra. Újabb jó hírként említette, hogy a vidék népességmegtartó képességének növelése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében – a Békés vármegyében élők hatékony szolgálatát és a helyi munkaerőpiac igényeit szem előtt tartva – újraindították Szarvason a mezőgazdasági mérnök képzést nappali tagozaton. Jó döntés volt az is – mondta Gyuricza Csaba –, hogy a gödöllői kampusz főigazgató-helyetteseként legyen a szarvasi képzési helynek vezetője, Sipos Virág. Ígérte, hogy a tavalyi intenzív beiskolázási kampányt idén még intenzívebbé teszik, hogy a kislétszmmal újraindított nappali tagozatos képzést fejleszteni, bővíteni tudják. Tartalmában és infrastruktúrájában is erősíteni kívánják a képzéseket, hogy egy modern, kompakt kampuszrésszé, majd önálló kampusszá váljon a szarvasi képzési hely.

Dankó Béla, a körzet országgyűlési képviselője mindenek előtt megosztotta a hallgatósággal, hogy a nappali tagozatos mezőgazdasági mérnök képzés szarvasi újraindításának hírére pezsgőt bontott. Mert sokmindenre büszkék Szarvason, köztük a Tessedik elindította mezőgazdasági képzésre, mely iskola nélkül Szarvas nem vált volna azzá, amivé vált. – Persze sokminden más is kellett hozzá – mondta az országgyűlési képviselő –, s kell még a mai napig is. Az utóbbi években Szarvasra érkezett 27 milliárdnyi forrás, a 426 milliárdból megépülő M 44-es, és annak a partiumi folytatása, az M 47-es jövőbeni megépítése mind-mind azt célozza, hogy a térség, a megye felzárkózzon. A mezőgazdságba is kellenek a jó szakemberek, ezért fontos, hogy a szarvasi tudásközpont tovább működjön, tovább fejlődjön.

Dr. Takács Árpád Békés vármegye főispánja elmondta, örömmel vesz részt minden olyan rendezvényen, ami a népességmegtartó képességről szól, bár mondani szokta, hogy ahhoz kell a képességmegtartó népesség is, ami azonban egy másik témakör: a demográfia. A szarvasi nappali tagozatos képzés újraindulását óriási jelentőségűnek nevezte, s utalva a rektor szavaira reményét fejezte ki, hogy nemcsak Szarvast viszik Gödöllőre, de Gödöllőt is elhozzák Szarvasra. A némi derültséget kiváltó bevezető után a Kormányhivatal munkáját mutatta be, amivel igyekeznek segíteni a felsőoktatást, a kutatást. – Jelenleg a negyedik ipari forradalom korát éljük, melyben a ma gőzgépe a mesterséges intelligencia, elektromos izzója pedig a digitalizáció. Ahogy az élet minden területén, úgy az agráriumban is jelen van az MI és a digitális fejlődés, amihez elengedhetetlenek az újszerű képzések és a társadalmi-gazdasági összefogás” – emelte ki beszédében dr. Takács Árpád. Hogy ehhez a valósághoz alkalmazkodhassunk, széleskörű összefogásra van szükség, amit a Kormányhivatal eddig 28 együttműködési megállapodás megkötésével és munkatársai beiskolázásával is igyekezett elősegíteni.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere háláját fejezte ki a MATÉ-nak, majd felvázolta a múlt jelentős eseményeit, hogy értékelni lehessen a mai nap jelentőségét. A rendszerváltást követő évtizedek leépülését mutatta be, azt, miként került lejtőre a szarvasi agrár-kutatás és agrár-felsőoktatás. Voltak persze mindig olyanok, akik igyekeztek megálljt parancsolni a romlásnak, Szarvas Város Önkormányzata is 50 millió forintot áldozott annak idején a költségvetéséből arra, hogy a HAKI elkerülje a felszámolást. A nappali képzés újraindulását apró, de jelentős lépésként értékelte a polgármester, s nagyon fontosnak nevezte a jövőképet, a fejlődési lehetőséget, mert Békés megye nem lehet a következő éveknek a vesztese. Végül köszöntötte a hároméves MATÉ-t, mondván Szarvas város érdeke, hogy az egyetem sikeres legyen, s az egyetemnek is érdeke, hogy Szarvas városában sikeres képzéseket, kutatásokat folytasson.

Tatai László

Sulikézi fesztivál a Szlovákban

Fotó: KDNP Facebook

Újraalakult a szarvasi KDNP