in ,

Egy előadás, négy férfi, meg egy kis foci

A Sóska, sültkrumpli darab rendezője, Gulyás Hermann Sándor, és a szereplők, Timkó János, Boronyák Gergely és Ragány Misa.
A Sóska, sültkrumpli darab rendezője, Gulyás Hermann Sándor, és a szereplők, Timkó János, Boronyák Gergely és Ragány Misa. (Fotó: Babák Zoltán)

November 14-én a Cervinus Teátrumban új előadás – Egressy Zoltán Sóska sültkrumpli című tragikomédiájának – próbáját kezdték meg.

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtó képviselőit bemutatva a rendezőt, Gulyás Hermann Sándort és a három szereplőt: Timkó Jánost, Boronyák Gergelyt és Ragány Misát. Az igazgató elmondta, az előadás a kamarateremben lesz, amelyet 2024. február 22-én mutatnak be bérletes darabként, de természetesen lesz olyan alkalom, ahová jegyeket is lehet venni. Több évre terveznek, mint ahogy a Sors bolondjai, az Édes Anna vagy a Furcsa pár esetében is. Reméli, hogy az előadás témája miatt ez egyszer, nem csak a hölgyek döntik el, hogy színházba szeretnének menni, hanem az urak viszik hölgyeiket színházba. A darab ugyanis egy futballmérkőzés előtt, alatt és után játszódik a játékvezetők öltözőjében. Gulyás Hermann Sándor először rendez Szarvason, de reméli nem utoljára. Az erős férficsapat az asztalnál azt jeleni, hogy csak férfiak játszanak a darabban, de az biztos, hogy lesz szó nőkről is. Három csodálatos férfiszínészünk van, akiket már nem kell bemutatni, így nem is volt kérdés, hogy őket kérjük fel a szerepekre. Izgalmas munka veszi kezdetét, a próbafolyamat nagy része Budapesten zajlik majd, csak az utolsó szakaszban jönnek Szarvasra – fejezte be Dósa Zsuzsa.

A darabról, az előadás terveiről a rendező Gulyás Hermann Sándor beszélt. A rendező elmondta, nehéz még ilyenkor beszélni, mert elképzelt valamit, amit szeretne megvalósítani, de a színészek ma még csak ismerkednek a szöveggel. Van elképzelése a díszletről is, a jelmezről is, a kellékekről is, de biztosan sok minden változik még a bemutatóig. „Van egy virtuális zsákom, ami tele van ötletekkel, mindenféle megvalósításra váró képpel. Szeretnék mindent átadni a szereplőknek, hogy kezdjenek el működni, kezdjék kibontani, hiszen három fantasztikus színésszel fogok együtt dolgozni. A próbafolyamat közben jelentkezünk majd kulisszatitkokkal.”

A darab egy öltözőben játszódik, focimeccs előtt, alatt és után. A szereplők: a bíró és a két partjelző. A bírónak lehetősége lenne kijutni FIFA meccsekre, ha jól sikerül a mai vezetése. Ez a tét. A két partjelző ebben a történetben vagy segíti, vagy hátráltatja – ez majd kiderül. Ami összeköti őket az a NŐ. Többet nem szeretnék elmondani a darabról – mondta Gulyás Hermann Sándor. Sok elemző próba lesz, utána közösen beszéljük meg mit gondoltam én, és ebből ők mit fogadnak el.

Egressy Zoltán Sóska sültkrumpli című darabja 1999 áprilisában jelent meg a SZÍNHÁZ folyóirat dráma mellékletében. 2009-ben a szerző, a BÁRKA folyóirat első számában Elek Tibor interjújában beszélt a darabról is, amelyben a szereplőket így mutatja be: „A szereplőim általában nagyon akarnak valamit, de ez többnyire nem sikerül, valószínűleg ezért tragikomédiák ezek a darabok, felőlük nézve tragikus, ami történik, kívülről viszont komikus.” Egy biztos, nagyon vidám, de elgondolkodtató előadás készül a Cervinus Teátrumban.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A Szarvasi FC 1905 stadionja.

3×3 pont idegenből

Az U14-es csapat.

Megkezdték közös csapataink is a pontgyűjtést