in , ,

Japán kultúrája, gasztronómiája Szarvasra látogatott

Első ízben került megrendezésre a Japán nap Szarvason.
Első ízben került megrendezésre a Japán nap Szarvason. (Fotó: Tatai László)

Első ízben rendeztek Szarvason Japán napot, december 17-én, vasárnap a Tessedik Sámuel Múzeumban. A Lovász György vezette Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület elképzelését a Városi Civil Alapból elnyert támogatással tudta megvalósítani, ezért aztán nemcsak kulturális, hanem harcművészeti is volt a Japán nap Szarvason.

A késő délelőtti megnyitót követően Gregor László, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke mutatta be Japánt az érdeklődőknek, egy harcművész szemével. A múzeum boszorkányos termében a nap folyamán több előadást is láthattak-hallhattak az érdeklődők: Hankó Ferenc MAPON-elnök Hirosima várost és nevezetességeit, Erdős Géza az origami érdekességeit mutatta be, K. Mizsur Anita pedig „Az 1000 daru: legenda, remény, béke” címmel tarott előadást.

Aki ellátogatott a Japán napra, megismerkedhetett az animé és a kalligráfia művészetével és nemcsak kóstolhatott, de maga is megpróbálhatott szusit készíteni.

Különlegessége volt a napnak a Szakura együttes – Sakai Keiko, ének; Iwase Tohoko, shinobue; Kuwana Kazue, koto és oboa; Farkas Yuki, zongora – fellépése és a napot záró előadás, amiben a ZEN meditáció elméletével és gyakorlatával ismertette meg a közönséget Setcho Dániel.

Tatai László

Karácsonyi versek dioráma-illusztrációval

Fűszeres pulykamell