in ,

Változások a Szarvasi FC 1905 háza táján

A Szarvasi FC 1905 pályája 2023. július 29-én.
A Szarvasi FC 1905 pályája 2023. július 29-én. (Fotó: Babák Zoltán)

Az esztendő fordulóján jó hírrel szolgált a Szarvasi FC elnöksége. Az Erzsébet-ligeti sporttelep több éve húzódó rekonstrukciója kapcsán számoltak be arról, hogy januártól folytatódhat a projekt és ha minden jól alakul, 2024 júniusában le is zárhatják azt.

– A Magyar Labdarúgó Szövetség forrásait kezelő Honvédelmi Minisztérium illetékesei jóváhagyták az elszámolásokat, az ünnepek előtt meg is érkezett a soron következő részlet az egyesület számlájára, amit tovább is utaltunk a fővállalkozó számára – újságolta Bencze Sándor elnök. – Ha a tervek szerint megy majd minden, akkor januártól folytatódhat az építkezés, és a kivitelező nyárra átadhatja a korszerű lelátóból és kiszolgáló épületből álló komplexumot.

Az eredeti elképzelések szerint a szarvasi létesítmény megújításának több pályázati forrás bevonásával 2022-ben kellett volna elkészülnie. Első ütemben meg is újult a centerpálya liget felőli oldala, ahol 220 fő befogadására alkalmas fedett lelátó épült. Ezzel párhuzamosan a sporttelepen belüli parkoló is szilárd burkolatot kapott, illetve befogadó képessége a duplájára bővült. A főkaputól a teniszpályákig leaszfaltozták a bejárót és új parkolási rendet alakítottak ki.

A mintegy 500 fő befogadására alkalmas új lelátó, valamint az öltöző és kiszolgáló helyiségeknek helyet biztosító klubház megépítéséhez azonban kevésnek bizonyult a rendelkezésre álló forrás, a világjárványt követő jelentős áremelkedés miatt, illetve kivitelezőváltásra is kényszerültek.

A Szarvasi FC labdarúgócsapata huzamosabb ideje meghatározó tagja a Vármegyei I. osztályú bajnokságnak, az utóbbi négy évben folyamatosan ott a helye a dobogón. Érthető tehát, hogy a jelenlegi pontvadászatra is az éremszerzést tűzték ki célul, függetlenül az erőviszonyok alakulásától.

Hogy jól kalibrálták magukat, azt jelzi a bajnokság félidejében elfoglalt harmadik helyük. A tabellán 3 pontnyival szorulnak az előttük álló Orosháza mögé és öttel előzik meg a közvetlenül mögöttük pozíciót foglalót rivális.

– A csapatunk kerete egy-két kivétellel szinte teljesen megegyezik a tavalyival, így azután reális elképzelés volt, hogy a dobogón végezzen a csapat – fogalmazott Sajben Gábor vezetőedző, aki két sikeres gyulai évadot követően nyáron vette át a szakmai irányítást. – Bár a szurkolóink elvárása mindig magas, idén nem lett volna reális célkitűzés a bajnokság megnyerése, hiszen a Gyula kimagaslik a hasonlóan komoly célokkal induló Orosháza mellett. Természetesen ezeket a riválisokat is szeretnénk minden mérkőzésen legyőzni.

A tréner szerint előrébb is tarthatna csapata, amennyiben a legfontosabb meccsek jobban sikerülnek. Pozitívumnak tartotta, hogy a kötelezőnek mondható győzelmeket maradéktalanul hozták, illetve a Gyulával szemben csak nekik sikerült pontot rabolniuk.

– Sajnos extra mérkőzésünk nem akadt, egyetlen rangadót sem tudtunk megnyerni – fűzte hozzá az edző. – Akkor sem termett siker, ha jó hozzáállással, jól fociztunk és helyzeteket alakítottunk ki, mert nem sikerült nekünk rúgni az első gólt, még büntetőből sem. Még fájóbb, hogy a gyulai pontszerzésen kívül ezek mind hazai pályán sültek el rosszul, saját közönségünk előtt, így érthető a szurkolóink hiányérzete. Ezeken a mérkőzéseken illett volna eredményesebben szerepelni. Fortuna sajnos a magyar és a vármegyei kupában sem volt kegyes hozzánk a sorsoláskor. Az ESMTK azóta az NB III.-ban is meghatározó szerepet tölt be, mint ahogyan a Gyula is üti a harmadosztály nívóját.

A kupaellenfeleket érintve, a bajnokság mezőnyéről is kifejtette véleményét Sajben Gábor.
– Az első négy helyezett nagyon komoly játékerőt képvisel ezen a szinten. A Gyula esélyt sem nagyon ad a többieknek, a mezőhegyesi gárda viszont üde színfoltja a bajnokságnak, gratulálok neki az őszi szezonhoz, de Jamina is egyre jobb lesz tavasszal, és a fiatal Gyomaendrőd is több mérkőzésen komoly ellenállást jelentett – mondta a szakember.

Megtudtuk azt is, hogy a szarvasi együttes a kupabúcsú miatt csak január 23-án kezdi meg felkészülését a tavaszi idényre. Az egyéni és csapatedzéseken túl idegenbeli tesztmérkőzésekkel telik majd el a bajnokság rajtjáig rendelkezésre álló idő.

Elbúcsúzott Deli Lajostól a Szarvasi FC 1905 gárdája a Liget Hotelben december 6-án rendezett félévzárón.
Elbúcsúzott Deli Lajostól a Szarvasi FC 1905 gárdája a Liget Hotelben december 6-án rendezett félévzárón. (Fotó: Babák Zoltán)

– Az év első szabadon választott eseményeként január 7-én részt veszünk a vármegyei csapatok teremkupáján, ahol sérülésmentesen szeretnénk focizni egy jót. Már nem lesz köztünk Deli Lajos, aki a több játéklehetőség érdekében távozik. Endrefalvi Erik viszont csatlakozik hozzánk, akitől sokat várunk a kapu előtti hiányosságaink miatt. Pilán Ricsire térdműtétje miatt tavasszal nem számolhatunk, ami hatalmas érvágás a csapatnak, valamint Bány Bence felépülése is kérdéses, hogy mikor állhat edzésbe. Télen nehéz igazolni, de ezeket a játékosokat pótolnunk kell valahogy, illetve egy kis vérfrissítés sem árt az öltözőnknek. Remélhetőleg olyan játékosok csatlakoznak hozzánk, akik a csapatépítésben is hasznunkra válnak – tette hozzá Sajben Gábor.

Házi góllövőlista
10 gólos: Furár Róbert Tibor
5 gólos: Bány Bence Tamás, Simon Róbert
4 gólos: Barna Viktor
2 gólos: Czvalinga Márk, Palik György, Pilán Richárd
1 gólos: Kovács Zsombor, Zahorán Balázs

Kapust szerződtetett a Szarvasi FC labdarúgócsapata, amely megállapodott a Körösladánnyal Jakab Gábor átigazolásáról. A játékos azok után került a Vármegyei I. osztály bronzérmesének látókörébe, hogy a 19 esztendős Kollár Patrik befejezte pályafutását, Kasik Viktor szolgálataira (26) pedig munkahelyi elfoglaltsága miatt nem alapozhatnak.

Utóbbi labdarúgó marad a klub szolgálataiban, hiszen a következő félévben a műtéti beavatkozáson áteső Skerl Józsefet helyettesíti kapusedzőként. A friss szerzemény pedig Köteles Attilával (27) küzd majd meg az 1-es számú mezért.

Jakab Gábor a Szarvasi FC 1905-höz igazolt.
Jakab Gábor a Szarvasi FC 1905-höz igazolt. (Fotó: Kozma Erik)

Sajben Gábor vezetőedző tisztában van a Békéscsaba Labdarúgó Akadémián nevelkedett 21 éves játékos képességeivel, mivel tavaly Gyulán együtt dolgozták át az évet. Az ottani változások azonban őt is érintették, így került az átigazolási időszak legvégén az NB III.-as Körösladányhoz, ahol harmadik számú hálóőrnek számított, nem is tudott lehetőséghez jutni a kiváló formát mutató konkurense mögött.

A hálóőr az Orosházáról érkező Endrefalvi Erik után a szarvasiak második téli szerzeményének számít.

Bakulya Mihály

A fotók a Szarvasi FC 1905 2023. december 6-i évzáróján készültek a Liget Hotelben. Fotó: Babák Zoltán

Áll a Békésszentandrási Kézművesek Egyesülete horgolt karácsonyfája 2023. december 1-én.

Vízkeresztkor szedik le a karácsonyfát

Gyekiczki Fanni a díjátadón.

Az év fogorvostan-hallgatója Gyekiczki Fanni