in ,

Diplomaosztó a remény jegyében

Diplomaosztó a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szent István Kampuszának Szarvasi Képzési Helyén február 16-án pénteken délelőtt.
Diplomaosztó a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szent István Kampuszának Szarvasi Képzési Helyén február 16-án pénteken délelőtt. (Fotó: Tatai László)

Ritka az a diplomaosztó, ahol az ünnepi pillanatok szónokai annyit említik a reményt, mint az történt Szarvason a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szent István Kampuszának Szarvasi Képzési Helyén február 16-án pénteken délelőtt.

A diplomaosztó külsőségei – intézményzászló, taláros végzősök és vezetők, nemzetiszín szalaggal övezett polgármester – a szokottak voltak. De már a kampusz főigazgatójának dr. Béres Andrásnak a beszédében megjelent a reménykedés, miszerint a diploma nemcsak a hallgatók munkájának, hanem az oktatókénak is kézzelfogható bizonyítéka. Dr. Sipos Virág Katalin kampusz főigazgató-helyettes, a Szarvasi Képzési Hely vezetője pedig röviden így jellemezte a helyzetet: Itt vagyunk! Hatalmas dolog ez! Majd részletezte is, hogy hat évig voltak ideiglenes helyeken, s mikor a régi, oktatásra használt ingatlanelemeket épp eladták, akkor költözött ki a bíróság a régi Középfokú Gazdasági Tanintézet épületéből, amit így januártól igyekeznek belakni. – Van itt még tennivaló – mondta Sipos Virág Katalin, utalva az épület külső és belső állapotára, de elmondta azt is, ígéretet kaptak arra, hogy az őszi félév kezdetére rendben lesz kívülről a homlokzat, s a belső rendbetétel is megkezdődik, hogy három év múlva az épület átadásának századik évfordulóján úgy nézzen ki az intézmény, ahogy egy felújított, rendbentartott százéves épületnek kell. Az oktatási feladatokról szólva elmondta, hogy három éve az volt az utasítás, hogy Szarvason meg kell szüntetni az alapszakos képzést, de ő már 2022-ben azt kapta feladatul az új rektortól, hogy szervezzék és indítsák újra Szarvason az alapszakos képzést. Sipos Virág Katalin úgy értékelte, van igény a szarvasi képzésre, s tovább kell dolgozni, hogy a Szarvasi Képzési Hely felkerülhessen az egyetem térképére, s később elnyerhesse az önálló kampusz státuszt. Szarvas polgármestere, Babák Mihály is örömét fejezte ki, hogy az egyetem vezetése nem mondott le a szarvasi agrároktatásról, további jó munkát kívánt és segítséget ígért ehhez a munkához. Természetesen minden felszólaló köszöntötte a most diplomát szerzőket, gratulált nekik és családjaiknak.

A zászló felszalagozása, az eskütétel és a diplomaátadó után dr. Futó Zoltán egyetemi docens a Szarvasi Képzési Hely korábbi vezetője zárszavában úgy fogalmazott, hogy ez a kis csapat az, melynek tagjai nem hagyták, hogy Szarvason kihunyjon a mezőgazdasági felsőfokú képzés lángja, s hogy újra nagy reményekkel szólhat a Szarvasi Képzési Hely jövőjéről. Ezen túlmenően arról is szólt, hogy az agrárium, a vízgazdálkodás és a vetőmag-termesztés stratégiai és nemzetbiztonsági ágazat, emellett pedig olyan megoldandó feladatok várják a frissdiplomásokat, mint a 8 milliárd ember élelmezésének megoldása véges erőforrások igénybevételével. Mindenkinek sok sikert és jó munkát kívánt a feladatokhoz.

Tatai László

Ülésezik Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete 2024.02.15-én.

A konyha volt a főfogás a csabacsűdi testületin

Gömbinek (Gallicoop) nem lehetett gólt rúgni a 2024. február 11-i játéknapon.

Gömbinek nem lehetett gólt rúgni