in ,

Hatalmas mezőnyben érmekkel ünnepelték a forradalmat Pozsonyban karatésaink

A március 15-ét és az azt követő hétvégét Szlovákiában töltötték karatésaink, ahol ismét bizonyíthattak egy rendkívül erős, nehezen bevehető nemzetközi mezőnyben. A 44. Szlovák Grand Prix Európa egy legnagyobb nemzetközi versenyévé nőtte ki magát, három napon keresztül 11 tatamin 36 ország 308 egyesületének 3491 nevezésével zajlottak a küzdelmek.

Az első nap a felnőttekkel indult, ahol Tálas Bendegúz kezdett. Sajnos egy rúgást nem reagált le, így hátrányba került, amit becsülettel próbált ledolgozni, volt is rá jó próbálkozása, ám azt sem neki ítélték a bírók, így fordítani nem tudott.

György Dániel első mérkőzésén előnyerő volt, a második meccsét hozta, a harmadik körben azonban beragadt, így a négy közé nem jutott már be.

A nap végén az első mérkőzésén Nagy Máté öt büntetést szedett be, így a küzdelem leléptetéssel ért véget.

A szombati nap már sokkal jobban indult, Máté két gyors bepattanást követően 2:0-ra elment a Tbilisziben Eb bronzérmes dán Christensennel szemben, ám sajnos 14 másodperccel a vége előtt itt is begyűjtötte az ötödik büntetését, így az eredmény ellenére ellenfele ment tovább. A vigaszágon már nem hibázott és három győztes mérkőzéssel a dobogó harmadik fokára állhatott fel az U21 -60-kg-os kategóriájában.

Ruzsinszki Balázs is jól kezdett, első két mérkőzését magabiztosan hozta, ám a négy közé jutásért nem dolgozott kellő aktivitással, amit ukrán ellenfele kihasznált.

Neumann Fábián bár többször megindult dinamikusan, de a támadás közepén megtorpant, az ukrán versenyző pedig ki tudta használni a hibát.

Bagosi Marianna első mérkőzését gyors ütéseivel hozta, a második mérkőzésen is aktív volt, de pont nem született, azonban 2:3-as ítélettel a bírók nem nekünk kedveztek.

Szebegyinszki Rita ellenfele az első támadást ugyan megelőzte, a másodikra azonban már a szarvasi lányé lett a pont. Ezt követően egy hibásan kivitelezett előkészítést az ukrán lány rúgásal előzött, az ebből eredő hátrányt pedig már nem sikerült ledolgozni.

Vasárnap délelőtt jutott egy kis idő a magyar emlékekhez is kapcsolódni, a csapat egy sétát tett a pozsonyi várban, amely érezhető hatást gyakorolt a sportolókra.

Délután a két U14-esünk léptek taramira. Müller Márton rögtön egy 8:0-as meccsel kezdett, ám a következő körben elakadt, ellenfele pedig a döntőbe jutásért kapott ki, így a vigaszág elmaradt.

A nap végére maradt Bagi Ádám, aki gyors megindulásaival nyerte első két mérkőzését, ám a legjobb nyolc közé jutásért 2:1-es vezetésnél az utolsó másodpercben egy forgatást követően taktikai hibát vétve belépett, amire ellenfele reagált és a bírók ponttal jutalmazták, így az első szerzett pont előnyével a bolgár fiú jutott tovább, aki végül meg is nyerte a versenyt. Ennek köszönhetően Ádám lehetőséget kapott a vigaszágon, ahol már nem hibázott és további három nyertes mérkőzéssel a bronzéremig jutott.

Elmondható, hogy versenyzőink képesek voltak a pontszerzésre, többen nyertek is, az érmesek hátrányból is fordítani tudtak. Az előkészítések, ritmusváltások, a mérkőzéseken és a a versenyen való előrehaladás meg vannak, de dolgoznunk kell tovább azon, hogy a legnehezebb mezőnyben, a legnagyobb nyomás mellett is kitartson meccsről meccsre az egész versenyen a döntőig és ott a leginkább.

Ruzsinszki György

Hagyományos ételbemutató Csabacsűdön

Kondacs György József és Gombos Lilien.

Gyakorlós sikerek az országos történelemversenyeken