in ,

Népi kismesterségek nyomában – Mezőtúri Túri Fazekas Múzeum

Az Alma és a Búzavirág csoportos gyermekek a Mezőtúri Túri Fazekas Múzeumban.
Az Alma és a Búzavirág csoportos gyermekek a Mezőtúri Túri Fazekas Múzeumban.

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóóvodája 2023 novemberében pályázatot nyújtott be a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által kiírt „KINCSES KULTÚRÓVODA 2023” cím elnyerésére. A pályázat lehetővé teszi, hogy az óvodák egyre tudatosabban vegyék igénybe a kulturális intézmények küldetéséből fakadó, nevelést segítő programjait.

A nyertes pályázattal elnyert összegből közvetlen környezetünk hagyományait, értékeit ismertetjük meg óvodásainkkal. Ennek keretében 2024. március 20-án az Alma és a Búzavirág csoportos gyermekek autóbusszal látogattak el Mezőtúrra a Mezőtúri Túri Fazekas Múzeumba, ahol a fazekas mesterséggel, nemezeléssel, és díszítés hagyományos eszközével, a gyönggyel ismerkedhettek meg, melyekből saját alkotásokat készíthettek. A foglalkozásokat olyan szakemberek vezették, akik évtizedek óta művelik ezeket a népi kismesterségeket.

A múzeumoknak, és művészeti intézményeknek kiemelt szerepe van a gyermekek személyiségformálásában, identitásuk erősítésében, képességeik kibontakoztatásában, erkölcsi és érzelmi fejlődésük ösztönzésében. A pályázat során még további hasonló programokban vehetnek majd rész intézményünk óvodás gyermekei a tavaszi időszakban.

Sulyan Eszter szakvezető óvodapedagógus

Minden út Rómába vezet…

Az Aranyszarvas Panzió menedzsmentje.

Ligetesedve nyit újra az Aranyszarvas