in

Kerékpárosbarát a Szarvasi Önkormányzat és a Szarvasi Arborétum

Az önkormányzat részéről Krivik Viktor, a Szarvasi Arborétumból dr. Hanyecz Katalin vehette át a díjat.
Az önkormányzat részéről Krivik Viktor, a Szarvasi Arborétumból dr. Hanyecz Katalin vehette át a díjat.

Budapesten, a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben adták át március 27-én, szerdán a Kerékpárosbarát Település és a Kerékpárosbarát Munkahely díjakat. A címet 10 település és 11 vállalat, illetve intézmény kapta meg.

Szarvast kétszeresen is díjazták, hiszen városok kategóriában továbbra is címnyertes a település – 2008 óta folyamatosan – és idén első alkalommal a Szarvasi Arborétum is viselheti a Kerékpárosbarát Munkahely címet. A díjátadón az Arborétmot dr. Hanyecz Katalin igazgató képviselte, és mutatta be egy prezentációval a Pepi kertet, a rendezvényeiket. Szarvas városát Krivik Viktor, az önkormányzat programszervezője képviselte, a mobilitási hét programjainak fő szervezője már évek óta.

A díjátadón Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára elmondta: a tárca napokon belül jogszabály-módosítást kezdeményez, amelynek egyik legfontosabb célja a közlekedés legvédtelenebb szereplőinek, a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a védelme. A közlekedési szabályozás alapja, hogy minden közlekedő számára biztonságos feltételeket teremtsenek – hangsúlyozta.

Az államtitkár jelezte azt is, hogy a ÉKM a többi érintett tárcával együtt dolgozik a közlekedési szabályrendszer, ezen belül kiemelten a KRESZ átfogó megújításán, ennek első lépéseként széleskörű társadalmi egyeztetést kezdeményeztek.

A közlekedésért felelős tárca 2006-ban indította el a pályázatot, az elnyerhető címmel az ÉKM a kerékpározás elterjedését szolgáló, annak feltételeit javító önkormányzati és munkáltatói intézkedéseket ismeri el. A 2023-as pályázatra 29 település és 37 munkahely jelentkezett, közülük több kategóriában választották ki a legjobbakat.

Kerékpárosbarát Település címet kapott Kispáli, Kiskunhalas, Szarvas, Vásárosnamény, Kazincbarcika, Budakalász, Lenti, Győr, Debrecen és a főváros X. kerülete.

A Kerékpárosbarát Munkahely címet kapta az EDC Debrecen Nonprofit Kft., a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft., a Koliken Kft., a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Strabag Magyarország, a közintézmények közül pedig a BP18 Egyesített Óvoda Pestszentimrei Zöld Liget Tagóvodája, a kispáli községháza, a kőbányai polgármesteri hivatal, a Pécsi Tudományegyetem, a Szarvasi Arborétum és a vásárosnaményi Tourinform.

A nyertesek egy éven keresztül használhatják a Kerékpárosbarát címet és logót.

A kategóriák legjobbjai egy-egy kerékpárt is hazavihettek, amellyel az ÉKM jelképesen hozzájárul az önkormányzat, illetve munkahely környezetbarát járműflottájának fejlesztéséhez.

Az ünnepélyes díjátadón elhangzott, hogy a pályázatot 2024-ben is kiírják.

Tatai László

Presztízs csata a javából az U20-asoknál

Gömbi, Tasi Kristóf, Kasik Márk és a labda.

Magyar-angol a csarnokban