in ,

Ismét egy vulkánra indult Molnár Ábel

Irány Irán!

Molnár Ábel ismét a Damávand vulkán felé vette az útját.
Molnár Ábel ismét a Damávand vulkán felé vette az útját. (Fotó: Babák Zoltán)

2019 szeptemberében mászta meg Ázsia legmagasabb vulkánját, az Iránban magasodó Damávandot Molnár Ábel. Most visszamegy. A fiatal szarvasi kalandor szombaton, a szarvasi vasútállomásról indult a túrára.

“Nagyon nagy kaland volt, rendkívül boldog vagyok hogy visszatérhetek ebbe a különleges országba, és ezúttal másodmagammal”, jelentette ki Ábel.

A “miért kell visszamenned” kérdésre elárulta, hogy annak idején a csúcson hagyott egy csomag diákcsemegét. “Csak visszamegyek már érte…”

Aztán a viccet félretéve, elárulta, hogy meghívást kapott az útra, ami teljes mértékben kapcsolódik az őszre tervezett expedíciójukhoz, amiről persze még nem mesélhet. Annyit elárult, hogy az idén csak Ázsiára fókuszálnak.

Damávand vulkán magasságát illetően több adat létezik. A magyar iskolai földrajz atlaszokban a mai napig rosszul van írva a hegy magassága. A régebbi atlaszokban és térképeken valószínűleg 5.671 métert fogunk látni a hegy neve mellett, azonban 2004-ben az Iráni Térképészeti Szervezet (Mapping Organization of Iran) kutatói egy több hónapon át tartó tanulmány során precízen újramérték a Damávand-csúcs magasságát, és felismerték, hogy a korábbi mérések alapján meghatározott 5.671 méter nem igaz. A pontos magasságot 5609,2 méterben állapították meg, de a hibahatár miatt az 5.610 méter terjedt el.

“Nem veszélyes most arrafelé?”, szegeztük neki a kérdést.

“Öt országot fogunk érinteni a “világgá gurulás” során, ezek közül jelenleg egyértelműen Irán a legveszélyesebb, és talán a legkörülményesebb is. Grúziába repülünk, innen átgurulunk Törökországba, ahonnan egy-két nap után megyünk is tovább Iránba. A remélhetőleg sikeres Damávand mászás után Türkmenisztán felé vesszük az irányt, majd még egy kicsit tovább kocsikázva megérkezünk Üzbegisztánba, ami a hosszú utazásunk végállomása.

Hozzátette, természetesen regisztráltak konzuli védelemre, és folyamatosan figyelemmel kísérik a híreket, fejleményeket.

Ábel ma délután szállt fel a vonatra. Útját ezúttal is a Szarvasi Mozzarella teszi lehetővé.

A Gallicoop futói a 2024-es Ultrabalatonon.

Csapatmunka 211 kilométeren keresztül

Bronzot szereztek Szarvasi Agrár Zrt. érlelt sajtjai