in

XIV. évad a Szarvasi Vízi Színházban

Készül a bástyák fedése és egy-egy páholy kialakítása.
Készül a bástyák fedése és egy-egy páholy kialakítása.

Kedden délután a Magyar Teátrumi Társaság, a Jókai Színház, a Cervinus Teátrum és Szarvas Város Önkormányzata tarott sajtótájékoztatót a TURUL Kisvendéglőben, hiszen június 14-én ünnepi díszbe öltözik a Vízi Színház minden zeg-zuga és elkezdődik az a 68 nap, amikor a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai megtöltik élettel a színpadot, hogy a 29. napon –, mint egy kis ékszer a szezon közepén – 14 napon keresztül a CERVINUS TEÁTRUM tölti meg programokkal a színpadot és várja a nézőket, hogy ezután ismét a MTT vegye vissza stafétabotot.

Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere örömmel mondta, hogy a XIV. évad kezdődik, az érdeklődés a színház és a város iránt is egyre nő. Szarvas város vezetése igyekszik minden évben kicsit fejleszteni a színházat, az idén a bástyák fedése és egy-egy páholy kialakítása készül. Megújul teljesen a hang- és fénytechnika, hogy még jobb hangzásban, látványban legyen részünk. Tervek vannak, de mindent egyszerre nem lehet megvalósítani.

Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója beszélt a MTT üléséről, amelyben téma volt a Szarvasi Vízi Színház. A Teátrumi Társaságnak 80 tagja van, 15 éve működik és nagyon jó az együttműködés a tagszínházak között, hiszen ők adják a Szarvasi Vízi Színház előadásainak nagy részét. Fekete Péter örömmel tudatta, hogy a Szabadkai Színház, az első határon túli színház kérte, és megkapta a felvételét, így taggá vált a MTT-ban. Ez egyedülálló egy színházat tömörítő szervezet életében.

Felhívta a figyelmet négy cirkuszi előadásra. Az első a nyitó előadás, amely különleges, hiszen az itt élő ukrán fiatal artisták, táncosok „Jazz és cirkusz!” show gálát mutatnak be. Táncosok, cirkuszi artisták, légtáncosok és bűvészek lépnek a vízre épült színpadra. A második előadás a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendékeinek szarvasi műsora, immár hagyományosnak számít, ezúttal gála és showműsorral készülnek a fiatal tehetségek és mesterik. A Fővárosi Nagycirkusz a szokásos nulladik nappal is várja a közönséget, ez belépő nélküli, de mindkét előadás minden évben teltházas, mert különleges attrakciókat felvonultató előadás. A negyedik is különleges, egyedi estének ígérkezik Utolsó előtti vacsora, amelyen mindössze 50 néző vehet részt. Kortárs táncosok, de közelít a cirkusz műfajához, performansz, egyedi produkció lesz.

Fekete Péter elmondta egyedülálló az is Szarvason, hogy itt „minden este történik valami”, és igyekeznek megtartani azt a szokást is, hogy a hétvégi előadások plusz bevételét „ingyenes” előadásokra fordítják. (Ami a nézőnek ingyenes, de a MTT-nak nem az.) Fekete Péter hangsúlyozta a hármas egységet is a MTT, a Jókai Színház és a Cervinus Teátrum, amely hármas nagyon jól működik.

Seregi Zoltán a Jókai Színház igazgatója, a VSZ művészeti vezetője a műfajok sokszínűségéről szólt, hogy az első években csak a ”vers a víz fölött” volt, majd jött a zene, a tánc, a ketten, a sportolók és lehetne még sorolni mi minden volt a „víz fölött”. Most itt a „vacsora-cirkusz a víz fölött”. Profizmus jellemzi a műsort, mindenki megtalálhatja azt, amit szeret, ami szívének kedves.

Dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum igazgatója a XIII Cervinus Művészeti Fesztivál programjait ismertette. A színház siker darabjait: Barta Lajos Szerelem, Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli, F. Stroppel Sors bolondjai, Maugham-Szenes Imádok férjhez menni, Pozsgai-Gulyás Az Akácember és a januárban bemutatott 100 éves utazást is láthatják majd a nézők. De lesz OMEGA TESTAMENTUM koncert, Körösparty tréfa-party. Cseh Tamás és Másik János dalai, Írók, költők szerelmek…, Bohém randevú – dallamkoktél egy szőkével. Csizmás kandúr szlovákul szólal meg, és eljön Doja, a cigánytündér is, amely nagyon szép mesetáncjáték. A Cervinus Teátrum is változatos programmal készül, szeretettel vár minden nézőt.

Dr. Melis János Szarvas Város címzetes főjegyzője röviden szólalt meg: „Forgassák a részletes műsortervet, keressenek, válasszanak és induljanak el! A többit bízzák ránk. És – bízzanak bennünk!

Dr. Szabó Károlyné, Marcsi a MTT ügyvezetője, aki összeállította a nyár programját egy kis statisztikát hozott.

Május 28-ig, 294 településről váltottak jegyet. Magyarországon kívül Szerbia, Szlovákia, Ausztria, Románia, Németország, Nagy-Britannia országaiból is jönnek majd. 9.642 db jegyet adtak el, a jegyfoglalás 7.715 db, ez összesen 17.357 db. Teltházas a Legénybúcsú (ez kelt el először) Tege Antal, Csomós Lajos főszereplésével, Szente Vajk rendezésében (Jókai Színház). A második, a Ne most, drágám! Nagy Sándor, Járai Máté főszereplésével, Szerednyey Béla rendezésében (Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház). Harmadik, a Monte Cristo Grófja (Jókai Színház), Szomor György, Gubik Petra, Gulyás Attila mester hármas főszereplésével, Szomor György rendezésében, amelyből két előadás lesz. Negyedik teltházas előadás A makrancos hölgy, Győri Péter, Bódi Barbara, Mikó István Csere László, Nyírő Bea szerepélésével (Turay Ida Színház), ez zenés változat.

Közel teltházas (90-95%-os telítettségű a Szakíts, ha tudsz Szulák Andreával, Szőlöskei Tímeával és Vadász Gáborral, második, Csányi Sándor egyszemélyes estje a Hogyan értsük félre a nőket? 2. Harmadik, a Szeretetből egy is sok Beleznay Endre rendezésében és Trokán Anna, Gregor Bernadett, Beleznay Endre szereplésével. A negyedik a Made in Hungária a József Attila Színház előadásában Lengyel Ferenc rendezésében, a főbb szerepekben Fekete Gábor, Kékesi Gábor, Kenderes Csaba.

A szerdai nap továbbra is a gyermeké. Minden mese előadás előtt a TURUL Kisvendéglő a már hagyományos játszóházat tart a kis nézők számára, amelyek bevételét továbbra is jótékony célra fordítják. Az előző évben a kedvezményezett az Orosházi Kórház Gyermekosztálya volt.

Lesznek nagyívű produkciók, az elmaradhatatlan MCG mellett lesz, Lovas Színház, eljön a Puskás és a Kőszívű koncertváltozata és Gubik Petra koncertre is várják a nézőket. A Nemzeti Színház két Molnár Ferenc egyfelvonásos darabbal érkezik Shell Ádám és Bodrogi Gyula főszereplésével. És még két előadásra szeretném felhívni a figyelmet, itt volt a kezdetek-kezdetén a Domján Edit és Szécsi Pál szerelméről szóló előadásterv nulladik változata. Most a már több éve futó sikeres előadás is látható lesz (ez a nézők számára ingyenes). A másik, a Viharsarok Táncszínház Rejtő Jenő regényéből készült A szőke ciklon történetének táncszínházi változata. De, ahogy a címzetes főjegyző úr mondta „Forgassák a részletes műsortervet, keressenek, válasszanak és induljanak el!” Hiszen sok műfaj lesz látható a Szarvasi Vízi Színház Körös fölé épített színpadán.

Jöjjenek, nézzék meg ezt a csodálatos helyszínt, találják meg kedvenceiket, ahogyan az elmúlt tizenhárom évben, minden nap szeretettel várják a nézőket. Ahogy Babák Mihály fogalmazott: „Lebbenjen fel a függöny, és kezdődjön a XIV. évad, amihez jó szórakozást kívánok Önöknek!”

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Sükösd Attila edző és Darvas Krisztián.

U13-as országos bajnokság és cseh nemzetközi verseny

Élmény, vidámság, boldogság