in ,

Péntek esti komédia

Az Egri Gárdonyi Géza Színház Thornton Wilder A házasságszerző című komédiájának előadása a Szarvasi Vízi Színházban 2024. június 21-én.
Az Egri Gárdonyi Géza Színház Thornton Wilder A házasságszerző című komédiájának előadása a Szarvasi Vízi Színházban 2024. június 21-én.

Pénteken este a Szarvasi Vízi Színházban elkezdődött a XIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának versenyprogramja, amely tizenhárom előadásból áll. Az elsőt az Egri Gárdonyi Géza Színház hozta Szarvasra, Thornton Wilder A házasságszerző című komédiáját Révbíró Tamás fordításában, Blaskó Balázs rendezésében.

Thornton Wilder Pulicer-díjas író, akinek A házasságszerző című komédiája adta a Hello Dolly című filmmusical alapötletét. Az egri színháztól végig humoros, nagyon jó színészi játékot felvonultató klasszikus színházi előadást láttunk, abban az értelemben is, hogy prózai előadás, amely kétóra negyven perc a szünettel, de az előadás szinte miden perce mosolyt csal az arcokra.
Blaskó Balázs a darab rendezője részt vett az 1975-ös Madách Színházbeli előadáson, amelyet Lengyel György rendezett. A főszereplő akkor: Mrs. Dolly Levi Tolnay Klári, Horace Vandelgelder Márkus László és Miss Flora Van Huysent Dayka Margit alakította.

A darab története: Horace Vandelgelder (Baranyi Péter) kérlelhetetlen kereskedő, aki házasságra készül Mrs. Dolly Levi (Dimanopulu Afrodité) segítségével, aki házasságközvetítéssel foglalkozik, a hölgy Vandelgelder elhunyt feleségének egyik barátnője volt. Bár Vandelgelder úr részére Mrs. Irene Molloy (Babócsai Réka) kalaposnőt szemelte ki – felmagasztalva tulajdonságait és főként gazdag örökösnőnek állítva be, a valóságban a hölgy szegény, aki kalapokat készít. Áme az események sodrásában rájön, magának szeretné megszerezni a kereskedőt.

Vandelgelder unokahúga Ermengarde (Raikovich Viktória) szerelmes a nincstelen festőművészbe Ambrose Kemperbe (Kardos Kristóf), ezért szökni készülnek, Vandelgelder elhunyt feleségének másik barátnőjéhez, Miss Flora Van Huysenhez (Saárossy Kinga).

Közben Horace Vandelgelder két pénznélküli segédje Cornelius Hackl (Török-Ujhelyi Tamás) és Barnaby Tucker (Szőke Olivér) is felkerekedik akik végül a szép kalaposnőnőnél és segédjénél Minnie Fay (Nagy Barbara) kötnek ki, akik Vandelgeldert és Mrs. Dollyt várják. Hogy ne legyen unalmas, Vandelgelder magával viszi harmadik segédjét Malachi Stackot (Tóth Levente), akinek szenvedélye az ivás, de ennél az egy szenvedélynél megáll. Vagyis, ha talál egy pénzzel teletömött tárcát, az nem veszi el, visszaadja – persze nem biztos, hogy az eredeti tulajdonosnak.

A társaság Miss Flora Van Huysen lakásán találkozik, hogy milyen körülmények között, azt is elmesélte a történet, amely szövevényes, mulatságos fordulatokkal, nagyon jó színészi játékokkal. Tetszett, hogy a közönségnek néha kikacsintottak, és a mondatokat a monológokat néha a közönségnek mondták, kilépve a színpadról.

Ahogy írtam klasszikus színházat láttunk, olyat amilyet régen a Madách- és a Vígszínház képviselt. Mai pörgő korunkban talán hosszú, de a közönség nem unatkozott, mert az események pörögtek, a színészek gondoskodtak arról, hogy a közönség mosolyogjon, nevessen. Kiemelkedett a két főszereplő Baranyai Péter és Dimanopulu Afrodité, akik minden jelenetükben tökéletesek voltak. De nem szabad elfelejtkezni a többi szereplőről sem, akik ugyanolyan jó játékkal tették a dolgukat, hiszen mindannyian kelletek hozzá, hogy élvezhető, érdekes, lebilincselő előadást lásson a közönség!

Blaskó Balázs rendező bebizonyította egy jó darab, nagyon jó színészek, mozgalmas, játékos helyzetek, jó színészvezetés és egy hosszú prózai előadás elnyeri a közönség tetszését, ha mindenki egyet akar, egy nagyon jó előadást!

A letisztult díszlet Székely László, a kortalan, néha bohókás jelmezek Bodnár Enikő munkája, aki nagyszerű kalapok kavalkádját is felvonultatta.

Galambos Edit

A fotót a Vízi Színház munkatársai készítették.

Nagylövőék hetet lőttek

Fotó: Baksi

A hétvégén ismét Regatta