in

„Alföldnyi szív lüktet képeiben”

Cs. Pataj Mihály Tutajosok című pannója a nagyközönség által is megtekinthető a Tessedik Sámuel Múzeumban.
Cs. Pataj Mihály Tutajosok című pannója a nagyközönség által is megtekinthető a Tessedik Sámuel Múzeumban. (Fotó: Tatai László)

Tóth Attila művészeti író fogalmazott eképpen Cs. Pataj Mihály művészetéről a Tiszatáj folyóirat hasábjain, s ez ötlött fel dr. Melis János c. főjegyzőnek, amikor a művész lánya, Pataj Klára felajánlását, a Tutajosok c. pannót, átadták a nagyközönségnek a Tessedik Sámuel Múzeumban, június 22-én, délután.

A visszaemlékezés rendhagyó módon kezdődött, a közönséghez a már elhunyt művész szólt egy videofelvételről. Ebben elmesélte, hogy dinamikusan és indulatból fest, de ésszel is, mert mindkettő fontos, nem csak az ő művészetében, hanem minden ember életében is. A Tutajosok c. pannó egykor a szarvasi művelődési ház falát díszítette, öt társával együtt, melyben a városépítés egyes mozzanatait festette meg Cs. Pataj Mihály. Amikor új művelődési központ épült, s a régi művelődési házat lebontották, a pannók is elkerültek szem elől, sokáig a művész lánya, Klára őrizte. Nemrég neki és férjének született az az elhatározása, hogy megpróbálják szélesebb körben propagálni Cs. Pataj Mihály művészetét, így jött a gondolat, hogy Szarvas városának adományozzák a Tutajosok c. pannót. A város elfogadta a közérdekű felajánlást, s a múzeumot bízta meg a kép restaurálásával és elhelyezésével. Miután mindkettő megtörtént, szombaton délutántól láthatja a közönség, miként hozták az erdélyi fákat a tutajosok Szarvas város jeles középületeinek – Tessedik templomának és iskolájának – építéséhez.

Dr. Melis János az egész város nevében köszönte az adományt Pataj Klárának, a restaurálást Fabó Évának, s megállapította, hogy a kép hazaérkezett. Felidézte Tóth Attila Tiszatáj-béli méltatásának esszenciáját: „Ez a festészet az idővel és magával az elmúlással pöröl, miközben a pillanat varázsában az időt őrzi, az alföldi emberek kollektív emlékezetét.”

Tatai László

Az Éremgyár-Hooligans mérkőzés.

Az utolsó pillanatban vitte el a 3 pontot az Éremgyár

Mujkó, a bolond, igazságot osztogat vagy összezavar?