in ,

Mujkó, a bolond, igazságot osztogat vagy összezavar?

Szerdán a gyermekeké a Vízi Színház színpada. Ezúttal a Békéscsabai Jókai Színház művészei hozták el Bozsó József meséjét, Mátyás és a bolondkirály címmel, Bozsó József rendezésében. A mesejáték a XIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának 2. versenyprogramja.

Mátyás király (Nagy Róbert) igazságosságára sok történet maradt fenn. A színpadon Mátyás szintén több történetben megjelenő bolondja, Mujkó (Szabó Lajos) a maga szelességégével, felsőbbrendűségével kijelenti a Főminiszternek (Lénárt László), hogy okosabb, bölcsebb, mint a király, amit Mátyás is meghall. Tréfás kedvében van, ezért egy napra megteszi őt királynak, éppen akkor, amikor panaszosok várnak a palota előtt, hogy Mátyás király igazságot tegyen.

Jön Kacorfalviné (Komáromi Anett) a Libapásztor lánnyal (Nádra Kitti), mert a lány beteg édesanyát ápolta éjszaka, ezért elaludt és a libái Kacorfalviné rétjére tévedtek. Az asszony magának akarja a libákat. Mujkó rosszul dönt. A következő panaszos két szomszédasszony Kovácsné (Lakatos Viktória) és Vargáné (Márki Szabina), akik egy „csoda” tök és egy csikó körül perlekednek. Mujkó megint rossz döntést hozott. A harmadikpanaszos egy Anya (Komáromi Anett) és csodaszép lánya (Kiss Viktória). Az Anya azért siránkozik, hogy lánya nem dolgozik mostanában semmit, csak álmodozik A lány álmában hercegkisasszony, szép ruhákban jár, van mit ennie, boldog – ezért ő csak aludni szeretne. Mujkónak ez a döntése sem sikertörténet az Anya számára. A következő panaszos egy szegény fiú (Szász Borisz), aki szerelmét keresi, de nem találja. Mujkó egy „párbajt” követően – ahol találóskérdéseket tettek fel egymásnak a Szegény fiúval, Mujkó csalafinta kérdésével nyert, ezért börtönbe veti a fiút. Közben megjelenik Burkus király (Bozsó József), elveszett fiát keresi, aki álruhában jár Mátyás országában.

Mátyás mindezt írnokként hallgatja végig, és mivel nem akar háborút Burkus királlyal, rájön, hogy a szegény fiú nem más, mint Burkus királyfi, (hiszen Mátyás maga is számtalanszor öltött állruhát), kihozatja a tömlöcből a királyfit. Bebizonyosodik az is, hogy a királyfi járt éjszakánként a Szép lány ablaka alatt, a lány őt keresi álmaiban. Persze, amikor a király előtt találkoznak, a lány nem tudja, hogy a fiú királyfi, de így is őt választja. De a többi panaszos ügyében is igazságos ítélet születik Mátyás bölcsessége révén. Így az előadás végére minden elrendeződött, a mese szabályai szerint. Mint minden mese végén, mindenki boldog, elégedet – még Mujkó is!

Interaktív mesét láttunk, amiben a gyermeknézők aktívan rész vettek. Minden panaszos előtt „Őrségváltás” volt, a Főminiszter kiválasztott két -két gyermeket a nézőtérről és ők öltöztek be „fekete lovagnak” – Mátyás katonájának és pallossal őrködtek a renden. A másik gyermekfeladat a találós kérdéseknél volt, amikor a gyerektől kérdezte a válasz Mujkó és az akkor még Szegény fiú is.

Kellemes, kedves mesét láttunk, minden színésztől nagyon jó színészi alakításokkal, külön is meg kell említeni a Mujkót alakító Szabó Lajost, aki nagyon emlékezetesen alakította Mátyás király bolondját, aki végig a színpadon volt a Főminisztert alakító Lénárt Lászlóval együtt, aki éppen az ellentéte volt Mujkó bohókás lényének. De minden szereplő kellett ahhoz, hogy színvonalas, fordulatos mesét lássanak a gyermekek.

Itt a vége, fuss el véle!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Cs. Pataj Mihály Tutajosok című pannója a nagyközönség által is megtekinthető a Tessedik Sámuel Múzeumban.

„Alföldnyi szív lüktet képeiben”

Kalandos utazásról tért haza Molnár Ábel