Event Information:

 • ked
  15
  okt
  2013

  A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja a Szarvasi Járásbíróságon

  08:30Szarvasi Járásbíróság

  A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 2013. október 15. napja - mint korábban mindannyiszor - nyílt napot tart a Szarvasi Járásbíróság.

  A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja az állampolgároknak szóló esemény, azzal a céllal, hogy jobban megértsék jogaikat, a családjogot, a kereskedelmi jogot és bírósági rendszer működését. A nagyközönségnek szánt, mindennapi jogaikra irányuló figyelemfelkeltő és tájékoztató akcióról van szó, amely ugyancsak hasznos lehet az igazságszolgáltatás egyéb résztvevői számára is, alkalmat adva a találkozásra az állampolgárokkal.

  Ennek keretében az érdeklődők számára a bírósági titkár, valamint a bírósági fogalmazó tart tájékoztatót. Az előadás kiterjed – többek között - a bírósági szervezetrendszerre, a bíróvá válás folyamatára, a bíróságok feladataira és hatáskörére, valamint a polgári peres és nem peres eljárások fontosabb szabályaira. A tájékoztatón a helyi középiskola végzős tanulói vannak jelen általában. Az előadást követően a tanulók kérdéseket tehettek fel bármilyen, az igazságszolgáltatással kapcsolatos témában.

  A nyílt nap keretében rendkívüli panasznap megtartására is sor kerül a délutáni órákban.

  A bíróság rendkívüli osztályfőnöki órát is tart az adott középiskolában és általános iskolában a 7. és 8. évfolyam hallgatói részére előzetes kérelem esetén, ahol a diákok a magyar igazságszolgáltatás rendszerével, történetével, a bírósági rendszerrel, a tárgyalótermi szokásokkal is megismerkedhetnek. Felhívja a hallgatók figyelmét a polgári igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés jogára, legyen az az Unió más területén való munkájuk, házasságkötésük, gyermekszületés vagy áruvásárlás és szolgáltatás igénybevétele esetén.

  S z a r v a s , 2013. évi október hó 08. napján

  dr. Gyalogné dr. Varga Éva a járásbíróság elnöke