Event Information:

 • pén
  16
  szept
  2016
  csü
  22
  szept
  2016

  Európai Mobilitási Hét

  Szarvas, több helyszín

  „Ésszerű közlekedés. Hatékony gazdaság”

  "Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció és az egyre növekedő városi közlekedés által okozott terhelés súlyos környezeti ártalmaira és azokra a negatív hatásokra, amelyek az emberek életminőségében és egészségében egyre fokozottabban jelentkeznek.

  Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányának elsődleges céljai mellett, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze. Ugyanakkor a polgárokat pedig az egyéni autóhasználat helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, a kerékpározásra és a gyaloglásra buzdítsa az, hogy ezek által felhívja a figyelmet a helyi kereskedelem még hatékonyabbá tételére.

  Az idei programokat az „Intelligens és fenntartható mobilitás – megtérülő befektetés Európának”, „Ésszerű közlekedés, Hatékony gazdaság” jelmondatok köré szervezzük."

  Szeptember 16. (Péntek): A 2016-évi Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat megnyitása

  „Bringás Reggeli” Helyszín: Fő tér kezdés: 06.00. Aki autó helyett kerékpárral vagy gyalogosan indul a munkahelyére, azt reggelivel és meleg teával várjuk a Fő téren, a kerékpárút mellett. A helyszínen „reggeli ébresztő” kívánságműsor Dankó Ervinnel (Rádió Szarvas) és élő kapcsolással Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke várja a résztvevőket.

  A reggeli után kér rendezvény, egy kerékpártúra és egy egész napos edzés, bemutató és ügyességi verseny várja az érdeklődőket :

  A Mobilitási Hét és az Autómentes napok és a kerékpárosbarát intézkedések fontossága, az autómentes közlekedés népszerűsítése érdekében az egy hetes kampány során kerékpártúra keretében felkeressük a környező (a kampányhoz még nem csatlakozott) települések vezetőit, munkáltatóit ezzel is népszerűsítve a Mobilitási Hét és Autómentes Nap jelentőségét. A kerékpáros delegációt vezeti Hodálik Pál alpolgármester. A túra útvonala: Szarvas-Békésszentandrás-Szarvas-Csabacsűd-Örménykút-Kardos- Kondoros. Kondoroson egy ebéd várja a túrázókat, majd visszaindulás Szarvasra.

  A reggeli után „ugrálj-mozogj” címmel egész napos edzés, bemutató és ügyességi verseny várja az érdeklődőket a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival. Az edzésbe bárki bekapcsolódhat, „itt kipróbálhatod az egyensúlyod, a kitartásod és fejlesztheted az erőnlétedet”, szóljon ez a nap is a mozgásról!

  A nap házigazdája Závoda Ferenc Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése térségi tanácsnoka, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke

  17-én (szombaton) kerékpártúrát szervezünk a „Kardoskúti Fehértó” napra. A túra főszervezője a Szarvasi MTTSZ Szabadidős és Lövészklub Jelentkezni lehet: mttszszarvas@freemail.hu 06/70-458-5129 (Fazekas Erzsébet, klubelnök)
  A nap házigazdája a Szarvasi MTTSZ Szabadidős és Lövészklub

  Dr. Áder János Köztársasági Elnök 2015. április 28-i szarvason a Tessedik Campuson tartott „klímaváltozásról és a környezeti fenntarthatóságról” szóló előadásán felhívta a figyelmet a klímaváltozásra és egyéb környezeti problémákra, a környezetszennyezésre. Ennek szellemében Szarvas az „egy lépés a földért”felhívással környezetszépítő akcióval hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy mindenki felelőssége környezetünk, vizeink és levegő tisztasága, és hogy minden ember tehet a klímaváltozás ellen.

  Szeptember 18-án (vasárnap) városszépítő akcióval hulladékgyűjtésre hívjuk a város lakóit, egyesületeinket, iskoláink tanulóit a 44-es úttal párhuzamos Körösök Völgye kerékpárút és környezete, és az Erzsébet liget városrészre. A kezdeményezés célja a környezetszennyezés megállítása, az illegálisan lerakott szemét feltérképezése és felszámolása. 2015-ben Szarvas Városa is csatlakozott a kezdeményezéshez, mely arra irányul, hogy klímánk védelme érdekében egységre és cselekvésre ösztönözzük világunk. Legyünk mi is az egymilliárd ember egyike aki felemeli hangját a környezetszennyezés ellen, ezért mindenkit megkérünk, hogy minden nap tegyen valamit a környezetünkért.

  A résztvevők számára a szükséges eszközöket, védőkesztyűt, frissítőt biztosítunk, és az összegyűjtött hulladék elszállításáról gondoskodunk. Ezen a napon bárki bekapcsolódhat a városszépítésbe, szelektív hulladékgyűjtésbe. Találkozó a Halászcsárda parkolóban 09.00-órakor. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalogosan. A résztvevők között ajándékokat sorsolunk.

  A nap házigazdája a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete

  Szeptember 19-én (hétfő) „Közlekedésbiztonsági Nap”
  Helyszín: Fő tér, kezdés: 09.00 óra
  Podani Mihály szakoktató, Podani Milán motorversenyző és a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársaival KRESZ napot szervezünk, a jelentkezők közlekedésbiztonsági tesztlapokat tölthetnek ki, illetve kerékpáros ügyességi versenyen vehetnek részt. A résztvevők között ajándékokat sorsolunk.
  A nap házigazdája Podani Mihály szakoktató

  Szeptember 20-án (kedd) „Sport Nap”
  Helyszín: Fő tér, kezdés: 10.00 óra
  „a Szarvasi Birkózó Egyesülettel csapatépítő sportversenyt, erőnléti versenyeket és bemutatót tartunk a Fő téren. Délután „ugrálj-mozogj” címmel edzés, bemutató és ügyességi verseny várja az érdeklődőket a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival. Az edzésbe bárki bekapcsolódhat, „itt kipróbálhatod az egyensúlyod, a kitartásod és fejlesztheted az erőnlétedet”, szóljon ez a nap is a mozgásról!

  A nap házigazdája a Szarvasi Birkózó Egyesület

  21-én (szerda) „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével kerékpáros véradást tartunk. A gyalogosan vagy kerékpárral érkező véradók között kerékpárt sorsolunk. (Sorsolás 22-én az Autómentes Napon.)
  Helyszín: Szarvasi Járási Hivatal nagyterem Időpont: 08.00-12.00

  A nap házigazdája a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezete

  22-én (csütörtök) „Autómentes napot” tartunk, az autómentes nap idején lezárjuk a Fő teret reggel 6 és délután 17 óra között, így próbáljuk felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök használatára.

  Az autómentes napon szakember közreműködésével bemutatjuk a város 2016.évi kerékpárosbarát intézkedéseit, az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak az autósok számára lezárásra kerülő területekről, forgalmi rend változásokról. A Kerékpáros Útőri Szolgálat tagjaival bejárjuk és felmérjük a városi kerékpárutakat.

  Helyszín: Városi Könyvtár Szarvas, Vajda Péter u. 26.
  Részletes program:

  - 13.00 Autómentes Nap Megnyitó
  - 13.10. A Mobilitási Hét nyereményeinek kisorsolása, díjátadó
  - 14:05 Környezetszennyezés hatása életterünkre, környezetünkre – c. előadás
  - 14:30 Fenntartható és környezetbarát közlekedés Európában - A két középiskola diákjainak saját összeállítású prezentációi (Németország, Finnország, Anglia, Magyarország)
  - 15:15 Szünet
  - 15: 25 Kerekasztal-beszélgetés a témában
  - 15:55 Kerékpárdísz ötletek megtekintése
  - 16:10 Szabadtéri sportbemutató
  A nap házigazdája a Városi Könyvtár

  Dél–alföldi Közlekedési Központ Zrt. Az Autómentes napon a ingyenes utazási kedvezményt biztosít a helyi járatokon a forgalmi engedély és a személyazonosító igazolvány együttes felmutatásával a magántulajdonban lévő gépjármű tulajdonosa, vagy üzembentartója számára, ezzel is népszerűsítve az autómentes közösségi közlekedést.

  A Csapesz-Bike Kft. támogatásával a Szarvas, Kossuth utca 60-62.szám alatt szeptember 16 és 22 között ingyenes kerékpár műszaki állapotfelmérésre lesz lehetőség.

  Felkérjük a Tisztelt lakosságot, hogy ezen a héten csatlakozzon Európához, hagyja a garázsban az autóját és gyalogosan, kerékpárral, 22-én az ingyenes autóbusz helyi járattal, telekocsival induljon munkába, iskolába, ügyeinek intézésére.