Event Information:

 • pén
  18
  jún
  2021

  Próbálja ki a részeg szemüveget Szarvason!

  13:00TESCO parkoló, Szarvas

  2021.06.18-án 8 órától 10 óráig a piacon illetve 13 órától 15 óráig a Tesco parkolóban balesetmegelőzési programot tart, ahol a bárki kipróbálhatja az ún. „részeg szemüveget”!

  Aki él ezzel a lehetőséggel, fényvisszaverő mellényt és foszforeszkáló karkötőt kap ajándékba.

  A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a szabálytalan közlekedés, így az ittas vezetés veszélyeire is. Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket. Az ittas ember torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem tudja jól megbecsülni a körülötte lévő dolgok, épületek távolságát, méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét, ráadásul veszélyhelyzetekben sem olyan gyorsan és úgy cselekszik, mint józanul. A posztalkoholos állapot, az úgynevezett „másnaposság” is veszélyes. Ilyenkor a fáradság gyakran rossz közérzettel párosul, ami általában türelmetlenebbé teszi a járművezetőket, illetve elvonja a figyelmüket a vezetésről. Emellett a reflexek is tompulnak és ezért kiszámíthatatlanná válnak a járművezető reakciói.

  Az úgynevezett részeg szemüveg azt mutatja meg, mit lát a környezetéből az ittas ember, hogyan tud, vagy inkább hogyan nem tud reagálni a körülötte történő dolgokra. A Szarvasi Rendőrkapitányság minden korosztályt igyekszik megszólítani. Márciusban a Vajda Péter Gimnázium 11. és 12. osztályos tanulói próbálták ki a részeg szemüvegeket. A rendőrség a közlekedésbiztonság javítása érdekében változatlanul minden nap végzi a közúti ellenőrzéseket és következetesen intézkednek a szabálytalankodókkal, így az ittas vezetőkkel szemben is. Ez a munka azonban mit sem ér, ha maguk a közlekedők nem foglalkoznak azzal, mekkora veszélybe sodorják magukat, ha nem tartják be az előírásokat, nem figyelnek egymásra, nem vigyáznak családtagjaikra, gyermekeikre. A felelőtlenségnek nagy ára, súlyos és visszafordíthatatlan következménye lehet, ezért a rendőrség mindenkit arra kér, hogy közlekedjen szabályosan, józanul!

  .... hogy mindenki hazaérjen!

  Szarvasi Rendőrkapitányság