Connect with us

Hírek

Beharangoztak az új Vajdában

Új helyén kezdte a 2014-2015-ös tanévet a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium szeptember 1-én. A mutatvány sikerült, időre elkészült és tagadhatatlanul jól is néz ki az épület, ami már nyomaiban sem emlékeztet a hajdani Hármasra.

– Az iskola és a templom egymásra talált – mondta tegnap Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, az új Vajda szomszédságában, az Evangélikus Újtemplomban tartott tanévnyitó istentiszteleten, amin az iskola, az evangélikus egyház és a város vezetői, valamint ezen egymásra találásban segédkezők mellett rengeteg érdeklődő is részt vett.

Alapítása, 1802 óta ötödször költözött az evangélikus gimnázium. A mezőberényi három évtized után a mostani Tessedik Sámuel Múzeum (1834-től), majd az eredetileg a gimnáziumnak épült jelenlegi pedagógiai kar (1906) adott otthont az intézménynek. Onnan, hogy a beinduló óvónőképzésnek méltó helye legyen 1959-ben kellett költöznie, és az Árvaházban, ma Fő téri iskolában eltöltött hét év után 1966-ban már a Vajda Péter utcai épületben kezdhesse a tanévet, ami szintén a gimnáziumnak épült. Átlagban 42 évente egy költözés. Ha minden jól megy, akkor újabb 42 évig nem vet senki szemet erre az új épületre.

A köszöntők után Babák Mihály polgármester átnyújtotta az iskola kulcsát Gáncs Péternek, aki rögtön továbbadta Kitajkáné Szántai Mária igazgatónak. Az évnyitó istentisztelet után mindenki átvonult az új épület elé, hogy harangszóval és püspöki áldással hivatalosan is birtokba vegyék a diákok az épületet, az érdeklődők megtekinthessék az új Vajdát.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Idegen nyelvi karácsony a Gyakorlóban

Oktatás

Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán) Schmidt Gábor (Fotó: Babák Zoltán)

Büszkén zárhatták az évet a kajakosok

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Idén is jó helyre került az MSZP Jézuskájának ajándéka

Szarvas

Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia Nyári Krisztina és Blastyákné Fekécs Szilvia

Alföldi lányok is elbírnak a hegyekkel

Sport

Hirdetés

Archívum

2014. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect