Connect with us

Hírek

Ady Endre és Dankó Pista a Medve Színpad szemével

Kedden este rendhagyó módon a Szeparé emeleti termében sebtében berendezett „színpadon”, kicsit összezsúfolt közönséget köszöntött Soványné Nagy Erzsébet. Nem csak a közönség számára volt kisebb a hely, a színpadtér is parányivá zsugorodott a négy művész számára, ezáltal aztán sokkal intimebbé vált az előadás. Kékkovács Mara (Operett) és Berényi Dávid (Madách) szín- , Sárközi Dávid hegedű-, és Rossa László zongoraművészeket.– akik a Medve Színpad előadásában Ady Endre és Dankó Pista köré szőtték előadásukat – Halmy György a Medve Színpad vezetője rendezte Ady Endre verseiből, dalaiból építkezve, Dankó Pista zenei hagyatékával és Rossa László zenéjével kiegészítve Dankó Pista – Az örök Ady rege című irodalmi estjét.

Erős hatású előadói estnek lehettünk tanúi, a versek, dalok váltakozása, az előadók mozgása a szűk térben, a megszokottnál közvetlenebb művész-közönség kapcsolatot eredményezett. Az estét feszesre, sodró lendületűre álmodta meg a rendező: a versek, dalok sorrendisége egységes egésszé tették az előadást. „Adyt idézve ’égből lopott magyar lelkű nóta’ minden olyan zene, ami a történelmünket, múltunkat hozza elő mindennapjainkban játszi könnyedségű, fülbemászó dallamokkal.” – nyilatkozta a rendezői koncepcióról Halmy György.

Az előadás fényesen igazolja, hogy időről időre elő kell venni, le kell porolni nagyjaink hagyatékát, hogy újszerű előadásban ismét felfedezzük nagyságukat: mint ezen az estén Adyt, és Dankó Pistát.

A színművészek teljesítménye mellett – különösen Sárközi Dávid hegedűjátéka – gondoskodott arról, hogy a nézők egy csodálatos előadás emlékével térhettek haza.

Ady Endre: Dankó (részlet)

Magyar Dankó Pista, áldjon meg az isten,
Akinek a lelke elvágyódik innen,
Akit kerget, hajszol sóvár, beteg vágya,
Akinek a lelke magyar földön árva,
Megmenti, megtartja a te magyar lelked,
A te nagy bánatod, a te nagy szerelmed,
A te duhajságod, a te kacagásod…
Visszaadtál nekem egy vesztett világot!…

A fotókat Babák Bence készítette.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Második hely a Pajta Kupáról

Sport

Csanádi László, Gombár Györgyné és Kovács Mátyás (Fotó: Hegedűs Éva) Csanádi László, Gombár Györgyné és Kovács Mátyás (Fotó: Hegedűs Éva)

A testületi ülés döntéseit véleményezte a NACSE

Politika

Fotó: Keller Dávid Fotó: Keller Dávid

Végleg Újkígyósra került a Csery-kupa serlege

Sport

Fotó: gallicoop.hu Fotó: gallicoop.hu

Kezdjük pulykahússal a napot!

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2015. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect