Connect with us

Hírek

Egy szarvasi festőzseni, Erdélyi Attila műveiből nyílt kiállítás a múzeumban

Erdélyi Attila kiállítása
Erdélyi Attila kiállítása

Erdélyi Attila műveiből nyílt meg 2016 első kiállítása szombat délután a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében.

Erdélyi Attila gyermekéveit Szarvason töltötte. Kötődése a városhoz későbbiekben is megmaradt, még akkor is, amikor Párizban élt és alkotott. A fiatalon, 37 éves korában bekövetkezett halála után édesanyja, Markocsné Misur Erzsébet 129 képzőművészeti alkotását adományozta 1976-ban a Tessedik Sámuel Múzeumnak. 2010-ben Erdélyi Attila nagybátyja, Merényi-Misur András egymillió forintot ajánlott fel arra a célra, hogy a unokaöccse életművét méltó módon ápolják. Ennek az adománynak az egyik feltétele volt, hogy évente egy kiállítást kell rendezni munkáiból.

Sajnos erősíti a szabályt, hogy ahhoz, hogy elismert festő legyen valaki, meg kell halnia. Így volt ez Erdélyi Attilával is. A halálát követő évben barátai kiállítást rendeztek képeiből, amiről a francia szaksajtó dobott egy hátast. Az egyik újság Delacroix-hoz hasonlította, a másik festőzseninek nevezte, és felháborította, hogy egy képkereskedő sem érdeklődött festményei iránt. Ennek talán Erdélyi Attila zárkózottsága, visszahúzódó természete volt az oka, ami miatt talán esélyük sem volt a képkereskedőknek arra, hogy megpillantsák munkáit.

Ebből a gazdag anyagból válogatott Fabó Éva, aki a képek restaurálását is végezte. A megnyitóbeszédet Szenes János, a művész családjának barátja mondta.

A kiállítás 2016. február 7-ig látogatható.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Roma családi nap: Apró lépésekkel a szemléletváltás felé

Szarvas

Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán) Zima Dániel, háttérben Furár Róbert, valamint Böde Krisztián (zöldben) (Fotó: Babák Zoltán)

Megerősített gárdával léptek pályára futsalosaink

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Tea time – Hálaadás Napja a Benkában

Oktatás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect