in

Szarvasiak a Linux Akadémián

Július 6–13-ig rendezték meg Szerencsen a Linux-táborok „utódját”, a Linux Akadémiát. Az eddigi táboroktól nem csak elnevezésében különbözött a rendezvény. A táboroknak tanfolyam jellege volt. Három csoportban – kezdő, haladó és profi – folyt linuxos képzés. ( A Linux szabad, nyílt forrású operációs  rendszer. Főleg abban különbözik a legelterjedtebb Windowstól, hogy ingyenes, és gyakorlatilag érzéketlen a vírusokkal szemben.) Az Akadémia a kezdő képzést megtartotta, a nagy érdeklődés miatt két csoportban. Az oktatás záróvizsgával ért véget. 

Ezen túl képzés nem folyt, helyette előadásokat és géptermi gyakorlatokat tartottak a Linux értői és szerelmesei. Ezek párhuzamosan folytak, és ki-ki érdeklődése szerint vett részt. Egy-egy előadás egy témát ölelt fel, ehhez kapcsolódtak a gyakorlatok. 
Az Akadémia népszerűbb, az új forma is vonzóbb lett. A tavalyi 35–40 helyett az idén mintegy hatvanan jelentek meg az ország minden részéből. Szarvasról évi rendszerességgel vesznek részt az érdeklődő, a szakmában dolgozó rendszergazdák. Az idén a Gallicoop Zrt., a Infomatikai Kft. és a CityNet egy-egy képviselője mélyítette linuxos ismereteit. Kutas Ferenc Tibor (Gallicoop) előadást tartott egy szabad, nyílt forrású (VOIP) telefonközpont-programról, az Asteriskről, majd gyakorlaton minden résztvevő létrehozta a saját, független mini-telefonközpontját, végül összekötötték és működtették. A gyakorlathoz szükséges IP telefonkészülékeket a Gallicoop Zrt. és az Informatikai Kft. biztosította. Az előadót a gyakorlati oktatásban segítette a szarvasi csapat (Opauszki István, Informatika és Kita Gábor CityNet).
Ezen túl a szarvasiak is részt vettek különböző, más témájú előadásokon, ezzel is gyarapították linuxos ismereteiket.

Vélemény, hozzászólás?

EU-s vetélkedő napköziseknek

Hartay

A Nyúlzug Tokajban