in

Földesi Zoltán oktatásról, vasútról, M44-esről, cigánykérdésről

Úgy látszik, minden oldalon eljött a nyílt beszéd ideje. Földesi Zoltán sajtótájékoztatóján nem köntörfalazott, nyíltan, mindenki számára érthetően beszélt tényekről, okokról és következményekről.

Szokásához híven először az országos aktualitásokat elemezte. Elmondta, hogy 2009-ben és 2010-ben összesen 7,5%-kal csökken a GDP, azaz egy hónapnyi kiesik, amit ki kell gazdálkodni, minél jobban elosztani a terheket. November 30-ra remélhetőleg elfogadásra kerül az ország költségvetése, amiben csökkentések várhatók több költségvetési szegmensben, pl. oktatásra várhatóan 70-80 millióval kevesebb jut a városban, de ezt nagyon feszes gazdálkodással kezelni tudják. „Eléggé felzaklatta a közvéleményt az a butaság, hogy 1/3-ára csökkentjük a gyermekélelmezésre fordított összeget, de ez mára kikerült a programból, más forrást kerített erre a kormány”. Tényleg butaság lett volna a gyerekek ebédjén spórolni, mikor horribilis végkielégítéseken folynak el a pénzek.

Fontosnak tartják a közbiztonságot, erősíteni fogják a Rendőrséget. Csak Szarvason 20-25 fővel kevesebb az állományi létszám, mint amennyit az állományi tábla előírna, ezen változtatnának.

Eltörölték a különadót, levitték a 36%-ot 32-re, a 18%-os sávba pedig beleesik a lakosság 4/5-e.

A költségvetés érinti a közösségi közlekedést is. Elmondta, hogy a vasútbezárás nem fogja érinteni az Orosháza-Szarvas-Mezőtúr vonalat, csak a Kisszénás-Kondoros 6 km-es szárnyat, amit összesen 4 ember használ, abból kettő vasutas. „A MÁV ki fogja váltani a 6 kilométeres szakaszt valamilyen alternatív módon, pl. mikrobuszos szállítással helyettesíti azt”. A jövőben egyébként is oda fognak figyelni azokra az útvonalakra, ahol a VOLÁN és a MÁV párhuzamosan közlekedik. „Tarthatatlan, hogy 160 milliárd forinttal kell támogatni minden évben a MÁV-ot, ami, hogy mindenki értse, egyszerűsítve úgy néz ki, hogy ez kb. 15 ezer forintba kerül minden magyar állampolgárnak, még annak is, aki vonatra sem ül egész évben. A vasúttól 40 milliárdot vonnának el, ami elsősorban a vízfejű apparátust érinti majd. Földesi Zoltán kifejezetten örül annak, hogy elmegy a MÁV-tól Heinczinger István, ráadásul végkielégítés nélkül.

Hamarosan 20 éves lesz az MSZP, ennek ünneplésére készülnek. Ezen időszak három legnagyobb eredményének tartja a NATO- és az EU-s csatlakozást, valamint gazdasági szerkezetváltást. A Képviselő Úr szeretettel invitál minden baloldali érzelműt az ünneplésre.

Az M44-essel kapcsolatban elmondta, hogy 2013-ig be szeretnék fejezni a minket érintő 2×2 sávos elkerülő utat, 2016-ra pedig a másik két szakaszt is. Mindenfajta engedéllyel rendelkezik az út, megkezdődtek a kisajátítások, majd a nyomvonal mentén a feltárási munkák, amibe be fog kapcsolódni a Múzeumunk is.
Oktatással kapcsolatban büszkén újságolta, hogy tegnap benyújtották azt a pályázatot, amit 1,2 milliárd összegben térségi szakképzés fejlesztésére. 1,2 milliárd!!!  A város a szakképzés, a szakmaszerzés régiós központja lesz. A városi iskolákban az alapképzéstől, sőt az óvodától kezdve a felsőfokúig hamarosan teljesen felújított körülmények között fog folyni a nevelés, az oktatás.

Végül érintette szarvasi cigánykérdést is.  „Radikalizálódik a város közélete”, mondta Földesi Zoltán, majd hozzátette, hogy az elhíresült „csicskatartás” ügyben csakis és kizárólag jogszerű és alkotmányos eszközök engedhetők meg, még akkor is, ha a lakosságnak nagyon erős ellenérzései vannak ez ügyben. Másrészről „az sem lehet, hogy a városban élő roma honfitársaim, a városban élő cigány emberek visszaélnek a közösség bizalmával, megkárosítsák az embereket, ill. olyan magatartást tanúsítsanak a gazdag, jómódú cigányemberek, hogy lassan a Pajerojuktól nem lehet befordulni valamelyik utcába, vagy felállnak a járdára, és ezzel irritálják az lakosságot. Bántó dolgok ezek, minden jogállami eszközzel fel fog lépni a város képviselőtestülete a város vezetése, és mi magunk is támogatjuk ezt” mondta, majd ugyanabban a mondatban határozottan tiltakozott a Jobbik hangulatkeltése ellen, és kijelentette, hogy a jövő szerdai Fő téri tüntetésen a rendőrség fel fog lépni, amennyiben a Magyar Gárda felvonul.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

A Himnusz története

Kárász utca nem 3… 5