in

Szólt a szaxi Szabadkán

Nagy mulatságra készültek Szabadkán, ahol a helyi rádió Rádiólakodalom című műsora tizedik születésnapját ünnepelte. Ebből az alkalomból nagyszabású rendezvényt szervezett Pálfi József szerkesztő-műsorvezető. A Rádió Szarvas mulatós műsora, a Rádiómulató csapata is meghívást kapott a lakodalmas zene ünnepére. A gyönyörű őszi időben a gúnyhatárt elhagyva már a szabadkai rádió ’Szól a nóta, száll az üzenet” című remek kívánságműsorával hangolunk az estére. Az üzenetek mennyisége miatt tíz órán keresztül tart ez a program minden vasárnap délután. Nem véletlen ez, hiszen a lakodalmas zene fellegvárában, Vajdaságban járunk, ahol már több mint húsz éve szól a magyar nóta, a lakodalmas zene a magyar nyelvű rádióadókon. A szív küldi műsoroknak óriási hagyománya van itt, jókívánságok szólnak születés vagy névnapra, házassági évfordulóra, házasságkötésre, eljegyzésre vagy bevonulásra (Szerbiában van sorkatonaság). A műsorvezetők pedig ízes összekötő szöveggel konferálják be az üzeneteket.

Az egykor virágzó fürdőhelyen Palicson megcsodálhatjuk a délvidéki naplementét. Hamarosan elkezdődik a tó rehabilitációja, mely elkerülhetetlen, hiszen nagyon szennyezett a tó, fürdeni nem lehet benne, és az élővilág is pusztul. Pár év múlva régi fényében fog ragyogni ez a gyönyörű tó. Szabadkára kicsit félve érkezünk, hiszen aznap játszik a Partizan Belgrád futballcsapata a helyi Spartacussal. A rengeteg rendőr jelzi, hogy itt vannak a rettegett belgrádi futball huligánok, de szerencsénkre nem találkozunk velük. Az impozáns szecessziós stílusban épült magyar konzulátus közelében feltűnik a modern Hotel Galéria hatalmas épülete a Rádiólakodalom helyszíne. A helyi polgármester közreműködésével méltó helyre került a magyarság legnagyobb bálja. Pálfi József köszönti az egybegyűlteket majd sorra lépnek fel a jobbnál jobb vajdasági lakodalmas zenekarok: a Palicsi Expresso, a Martonosi Révész, a Tornyosi Zsiványok, a Kikindai Betyárok, a Martonosi Aranykalász.a legnagyobb sikert ezúttal a Temes megyei Igazfalvi Angelis 96 aratta. Igazi hangszereken (szaxofon, trombita, hegedű, harmonika) remek zenészek előadásában szólnak a szép hallgatónóták, népszerű csárdások, táncdalok. A bajai és a palicsi Szederinda népdalkör tagjai gyönyörű népviseletben énekelték a nótákat, népdalokat. A bunyevác muzsikát játszó Generáció együttes, továbbá Erdész Éva, és Türi Antal nótaénekesek színesítették a programot. A szarvasi Rádiómulató is elismerésben részesült, mint az egyetlen lakodalmas zenét sugárzó magyarországi rádióműsor. Természetesen a mulatáson volt a hangsúly, ropta idős fiatal, vajdasági csonkaországi a remek csárdásokra, táncdalokra. Nem számított ki honnan jött, jó volt együtt lenni, énekelni, táncolni, nevetni, sírni!

A bál végén a fellépők és az 1300 hallgató énekelte egymásba karolva, hogy” Kalász, kalász, árva magyar kalász, mért csorog a könny a magyar szemekből”. Bizony könnyes volt mindenkinek a szeme, és jó volt magyarnak lenni itt Délvidék központjában. A Rádiólakodalomnak azt kívánjuk, hogy továbbra is közvetítsék a magyar nótát Vajdaságban, mert az embereknek óriási szüksége van erre a muzsikára! A szarvasi Rádiómulató pedig a csonkahazában tesz meg minden tőle telhetőt a magyar nóta fennmaradásáért. Szóljon az a szaxi még sokáig Szabadkán és Szarvason!

Vélemény, hozzászólás?

Bringára, Szarvas!

A Himnusz története