in

Az én házam az én váram? – Lakásbetörések megelőzési lehetőségei

Ne feledjék, a bűncselekmények megelőzhetőek!
 
A betöréses lopások elkövetését elsősorban az óvatosság hiánya, a lakókörnyezet közömbössége, valamint a szükséges vagyonvédelmi eszközök és módszerek hiánya teszi lehetővé. A bűnöző keres és talál, az ügyesebbje alkalmat teremt a bűncselekmény elkövetésére. Profi módon törekszenek a lehető legkisebb kockázatot vállalva, a minél nagyobb anyagi haszonra.
A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik. Öntől is függ az, hogy lakása, az abban tartott értékek mennyire válnak betörők célpontjává.
Gondolja át mit tett, illetve mit tehet ezek védelmében.
 
• A régóta jól bevált vagyonvédelmi eszközök, a megfelelő állapotú kerítés és a nagytestű házőrző kutya jelenléte még ma is visszatartó erőt jelent a lakásba behatolni szándékozókkal szemben. 
• Fontos az épületek nyílászáróinak védelme. A lakás minden ajtajára, különösen azoknál a helyiségeknél, amelyekben valamilyen értéket (vegyszert, takarmányt, élelmiszert, gépet, szerszámot, stb.) tárolnak, biztonsági zárakat, hevederzárakat, lakatokat, az ablakokra redőnyöket, zsalugátereket szereltessen fel, amelyek feltartják a betörőt, esetenként olyan hosszú időre, ami már elegendő ahhoz, hogy leleplezzék, tetten érjék őket.
• Ha elmegy otthonról, vagy távolabb, zajos helyen dolgozik (pl. valamilyen géppel dolgozik) a kerítéskaput, a lakás ajtaját, ablakait, a gazdasági épületek ajtajait zárja be.
• Pénzét ne a szekrényben, szalmazsákban tartsa, hanem vigye pénzintézetbe.
• Fordítson figyelmet környezetére. A kerti szerszámokat, gépeket, a könnyen elmozdítható eszközöket használat után rakja el és tartsa bezárva. A padláshoz tartozó létrát zárja el.
• Ha csak rövidebb időre megy el otthonról, hagyja bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót, esti órákban hagyjon égve egy-két beltéri lámpát, így a külső szemlélőben azt a látszatot kelti, hogy otthon tartózkodik. 
• Ismeretleneket – akik valakit keresnek, szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, valami apróságot akarnak kérni, vagy alkalmi munkára ajánlkoznak – ne engedjen be a lakásba. Ilyen esetben jegyezze fel a rendszámot, nevet, személyleírást.
• Vegye fel a kapcsolatot közvetlen szomszédaival. Állapodjanak meg abban, hogy kölcsönösen figyelemmel kísérik egymás lakókörnyezetét, értesítik egymást, ha gyanús körülményeket észlelnek, illetve felkeresik a másikat, ha már hosszabb ideje nem látták. 
Ha hazaérkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a lakásba! Ennek két oka van. Egyrészt a betörő még bent lehet és nem kizárt, hogy menekülése érdekében fizikai erőszakot fog alkalmazni. Másrészt, ha bemegy, akkor a betörő által hátrahagyott nyomokat megsemmisíti, nehezítve az elkövető felderítését.
 
Bűncselekmény észlelése vagy annak gyanúja esetén a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget. Forduljon bizalommal a helyi körzeti megbízotthoz, vagy tegyen bejelentést a 107-es, illetve a 112-es segélykérő telefonszámon. Ha mód van rá, a szomszédokkal együtt tartsa szemmel lakását, hogy az esetlegesen ott tartózkodó betörő ne tudjon észrevétlenül távozni. Ha látja, jegyezze meg ruházatának leírását, gépkocsijának ismertető jegyeit – rendszám – menekülésének útvonalát.
 
Ezek az információk megkönnyítik a rendőröknek az elkövető elfogását, ezáltal az értéktárgyak mihamarabbi visszajuttatását.
 

Vélemény, hozzászólás?

A rablások megelőzhetőek!

Az éneklésre születni kell