in

Mozgalmas Szilvanap

100912palinka
100912palinkaA Szilvanapok második napján is az eső játszotta a főszerepet. A rendezők sem emlékeznek arra, hogy ilyen mostoha körülmények lettek volna az elmúlt tizenkét év bármelyikében. Talán ha leesett volna a hó.

 

A Szilvanapok második napján is az eső játszotta a főszerepet. A rendezők sem emlékeznek arra, hogy ilyen mostoha körülmények lettek volna az elmúlt tizenkét év bármelyikében. Talán ha leesett volna a hó.

Szombaton is mindhárom helyszínen tartottak programokat. Mindkét színpadon feltűntek a Vajda Péter Intézmény diákjai, akik különböző műfajú előadásaikkal szórakoztatták a közönséget. Az új intézmény szakmai bemutatókat, és pályaválasztási tanácsadót is tartott a Vajda Péter Általános Iskola, augusztusban még Fő téri Általános Iskola, helyiségeiben. A Ceres-kút előtt felállított hatalmas, 1100 literes üstben aszalt szilvás étel készült, amit állandó váltásban, ötös csoportokban kavartak a város vezetéséből, ill. közéleti személyiségeiből válogatott szakácssegédek.

Nagy tömeget vonzott Kolostyák Gyula és zenekara. Az énekes mindig meg tudja tölteni a termet, ezúttal sátrat, ahol fellép. Így volt ez most is. Sajnos a rengeteg program miatt a Kék Bab Folk&Roll csoportról lemaradtunk, mert a Fő téri sátorban Szarvas egyik legnépszerűbb zenekara, a chovános harmonikazenekar lépett fel Iváncsó József vezényletével. Míg Kolostyák Gyula az idősebbekkel, addig Zséda inkább a fiatalabbakkal tudta megtölteni a sátrat, de voltak itt minden korosztályból Zséda-kedvelők.

Az eső majdnem elmosta a játszótérre tervezett programokat, de ezúttal szerencséjük is volt a szerencsétlenségben a gyerekeknek, mert a szervezők a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesületet bízták meg a legkisebbek energiájának kordábantartásával. Lovász György és Ruzsinszki György sokdanos edzők vezetésével a versenykaratéhoz használatos tatamin alakítottak ki ügyességi pályát, így nem a sárban kellett kúszni-mászni a gyerekeknek. Ennek a képességfejlesztő sportnak a szarvasi lehetőségeiről bővebben olvashat a www.ugyesedj.hu oldalon.

100912palinkaAz énekeseken kívül a szilvanap egyik jellemző eseménye, a pálinkaminősítés is mindig megtölti a fesztiválsátrat. Az idén is, mint eddig mindig, két, szilva és gyümölcs kategóriában lehetett nevezni.  Mindkettőben bronz, ezüst és arany minősítést kaphatott a szakértő zsűritől. Volt, aki kifogásolta, hogy nagyon kevés fogyott a minősítés alatt a pálinkájából, de a zsűri megnyugtatta, hogy a garatra tett hatás vizsgálatához nem kell fél litert inni belőle. Forschner Rudolf különdíját, a vándorserleget, az idén Szabó Norbert vihette haza szilvapálinkájának jutalmául.

A Vajda Péter Művelődési Központ színháztermében Novodomszky Éva segítségével lezajlott a „Helló, itt vagyunk” webfilmpályázat eredményhirdetése. A webfilm, ha nem is lehet éles határvonalat húzni a többitől, új műfaj, az internet előretörése követelte meg. Az alkotók másfél perces kisfilmekben mutathatták meg, mit találnak vonzónak a környékben, és amitől kedvet kaphatnak mások is, hogy eljöjjenek városunkba, megyénkbe. Ezzel is külön fogunk foglalkozni a közeljövőben.

Vélemény, hozzászólás?

100910szilvanap

Esős Szilvanap

100912payor

Zárás Payer Andrással