in

Patthelyzet a cigányoknál

101014cigany

101014ciganyA kitolt határidő ellenére sem született eddig  megegyezés a cigány kisebbségi önkormányzatnál, ugyanis az a helyzet állt elő, hogy két régi, és két új tag szerezte a választásokon a legtöbb szavazatot. A régiek közül Rostás Zsolt (71 szavazat), Romhányi Tiborné (69) az RPT – RPM – CSZOSZ, a két új, Varga József (87) és Varga Sándor (69) pedig LUNGO DROM színeiben indult.

A kedden tartott alakuló ülésen a régiek két feltételt támasztottak. Az egyik az volt, hogy Varga Sándor mondjon le az ötödik legtöbb, 68 szavazatot összegyűjtő Balogh József részére, aki csak egy szavazattal maradt el Varga Sándortól, ugyanakkor Romhányi Tibornétól is. Az elnökség kérdése körül volt nagyobb vita, mert a régiek a négyéves tapasztalatukra hivatkozva kérték maguknak, míg Varga József a szavazatelsőségével formált rá jogot. Ezután már-már megegyezésközeli állapotba került ennek a dolga is, mikor zárt ülésre kivonult a négy megválasztott a Kisebbségi házból, hogy ott nyolcszemközt hátha dűlőre jutnak. Speciális zártülésnek indult a dolog, ahol a testület megy ki, a tömeg pedig a teremben marad, de sajnos hamarosan a teremben lévő cigány érdeklődők is utánuk vonultak, ami heves szóváltást eredményezett odakint, és amitől a frontvonalak befagytak, így nem állt fel a cigány kisebbségi önkormányzat Szarvason. Négy éve egyszerűbb volt a helyzet. Az akkor öttagú testületbe 5 RKE-s képviselő jutott be.

Amenyiben a törvényalkotónak az volt a célja a páros számú testület megalkotásával, hogy felszalámizza a kisebbségeket, akkor elérte a célját. Néhány százezer forint egy-egy ilyen kisebbségi önkormányzatnak a normatívája éves szinten, ha ezt akarták megtakarítani, akkor úgy néz ki, hogy jól stratégiáztak, a szarvasi elég nagy valószínűséggel a büdzsében marad. Az érem másik oldala az, hogy mennyivel egyszerűbb lenne egy legitim képviselettel szótérteni, mint egy nyolcszáz felé szaladó cigány kisebbséggel.

Vélemény, hozzászólás?

101013szlovak

A szlovákok választottak

101014maya

A Szlovák Tájház őszi élete